Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst behövs böcker i skolan!

Annons


I ÖA fanns en artikel 14/3 med titeln Skolböcker inte självklara i skolan. I artikeln sägs att skolledare och lärare i Örnsköldsvik inte håller med om att det finns för lite pengar till läromedel utan tycker att den nuvarande läromedelsbudgeten räcker. Men det tycker i alla fall inte vi!
Vi tycker inte att nya undervisningsmetoder innebär färre läroböcker. Vi går mer och mer mot en pedagogik som innebär att eleverna själva söker information.
Visst är datorer och Internet spännande källor, men det har inte alla elever tillgång till. Först och främst krävs fungerande datorutrustning i tillräcklig mängd, vilket inte finns på alla skolor. Sedan är information på Internet inte alltid anpassad för yngre elever eller elever som behöver mycket struktur. Ofta krävs litteratur att söka informationen ur och den ska vara anpassad till elevernas nivå. Sanningen kan vara att man använder färre traditionella läromedel, men att man ändå behöver lämpliga faktakällor.
För det andra tycker vi att skolans totala resurser är för små, vilket påverkar läromedlen.
Rektorsområdet får en påse pengar, från barn- och utbildningskontoret. Den ska räcka till kostnader för lokaler, personal, läromedel med mera. Personalkostnaderna utgör cirka 80 procent av den totala budgeten. Det som prioriteras i nedskärningstider är förstås antalet pedagoger vilket gör att utrymmet för övriga kostnader hålls så litet som möjligt.
På vårt rektorsområde får varje arbetslag en egen budget som inte bara skall räcka till läromedel utan också till förbrukningsmaterial
För oss gäller det att vrida och vända på slantarna. Böcker som är utslitna tejpas ihop för att hålla ytterligare ett år. Fördjupningslitteratur saknas. Ibland får till och med metoderna anpassas för att det saknas läromedel.

Vår uppmaning till politikerna som bestämmer över skolbudgeten lyder: Öka den!


LÄRARE PÅ SÖRLIDENSKOLAN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons