Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Virrvarrtuellt kulturhus

/

Man lockar med att säga att man ska sända ishockeymatcher på sidan. Tänker Örnsköldsviks kommun ge sig in i budgivningen gällande sändningstillståndet för SHL-matcherna?

Annons

Efter att ha tagit del av de offentliga möten och läst den slutrapport som nu publicerats skulle man kunna tro att man känner sig mer insatt i frågan om projektet virtuellt kulturhus.

Men så är inte fallet! Ju mer man läser och tänker till ju mer otydligt och flummigt blir detta projekt.

Man ska knyta ihop våra arenor, använder man som argument! Ett inköp av tekniska hjälpmedel ska resultera i att besökarna i arenan skall se något som händer på Folkan. Varför inte attrahera intresserade att bara besöka Folkan och se det som händer där på plats? Man ska underlätta för landsbygden, påstår man. Jovisst, vi har stora geografiska ytor vilket orsaka svårigheter för vissa att ta sig in till centrum för att se olika evenemang. Men hur många kommer att betala biljettpris för att se "Rock on the docks" på nätet eller på bioduk på den lokala hembygdsgården?

Måste också lägga till, för att kunna se detta krävs fiberkabelutbyggnad samt att tekniken även finns på plats i alla våra byar. Jag tror dock att de flesta redan kan se SVT play på sina datorer i hemmet.

Detta ska vidare som sagt sändas på den webbsida man ska skapa, detta virtuella kulturhus som det nu har namngetts till. För den som är uppmärksam så är virtuellt kulturhus och inköp av teknik inte riktigt samma sak. Att skapa en informativ kulturell webbsida är en sak men tekniken som presenteras i rapporten är till största delen en annan.

Vem kommer att betala för att besöka denna? Man lockar med att säga i en artikel på Allehanda.se, att man ska sända ishockeymatcher på sidan. Tänker Örnsköldsviks kommun ge sig in i budgivningen gällande sändningstillståndet för SHL-matcherna?

Just nu är det Viasat som äger dessa, köpta för mångmiljonbelopp plus att dessa har en sattelit i rymden. Jag antar att Örnsköldsvik också kommer att skicka upp en sådan i atmosfären eftersom detta är ett krav för att kunna sända ut detta i Sveriges tv-apparater.

Är detta realistiskt och trovärdigt? Nej! Det förvånar mig att någon tillåts påstå detta! Men det kanske också bevisar hur flummigt detta egentligen är och vilken drömvärld som uppstått mellan de som nu tror att detta är möjligt. Skrämmande att inblandade personer i projektet inte lever närmare verkligheten och känner till de enorma summor som är i omlopp för att vinna sändningsrättigheter till något sådant.

Man har också påstått vid tillfälle att vi med detta också skall kunna se konstutställningar från Köpenhamn! Men ska man då betala den copyright per dygn som det kommer att innebära, och är inte konstnären intresserad av att sälja sin utställning vidare till andra museer runt om i Sverige och världen.

Man får verkligen hoppas att politiskt ansvariga tar sig samman och drar åt svångremmen när det gäller det tydligt flummiga och frikostiga tillstånd ansvariga tjänstemän och inblandade hamnat i.

Johan Sandin

P.O Byström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons