Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinterklädd i kalla lägenheter – Övikshem borde rucka på reglerna för hyresgästernas trivsel

Annons

Återigen förekommer Övikshem i nyhetsartikel i negativ bemärkelse. Den här gången handlar det om olägenheter som hyresgästerna utsätts för vid stambytet på Valhallavägen.

Under den åtta veckor långa tiden arbetet pågår beskrivs förhållandena som odrägliga och i högsta grad nonchalanta från hyresvärdens sida. Övikshem ställer upp i artikeln med svar på eländet som en miss och med en hel del andra genomskinliga påståenden som borde ha skett men inte utförts.

Läs artikeln: [+] Stambyte på Valla – då får hyresgästerna gå på smutsig toa i cykelförråd: ”De behandlar oss som djur”

Värme i lägenheterna är den största faktorn för trivsel och ingen hyresvärd ska skryta över trivseln när de hyrande fryser i bostäderna, skriver signaturen

Men det finns flera problem för de hyrande som är återkommande och som negligeras varje gång det förs på tal, och det är ofta det, nämligen de kalla bostäderna. Nu går vi mot en ny vinter och många bävar för hur de ska klara sig i lägenheterna.

Det finns äldre som faktiskt ligger kvar hela dagen i sängarna, därför att det är för kallt att stiga upp. Det är inte gemytligt precis att klä sig inomhus i tjocka yllesockor och stickade plagg. Inga skjortärmar här inte och besökande ombeds ta med sig varmt på kroppen.

Värme i lägenheterna är den största faktorn för trivsel och ingen hyresvärd ska skryta över trivseln när de hyrande fryser i bostäderna.

Jo, jag vet att Övikshem går efter reglerna och hänvisar till "det som gäller". Men sånt går att rucka på. Trivsel åstadkoms inte av kalla element.

Värme tillhör trivseln

SVAR DIREKT:

Ett stambyte innebär ofta en besvärlig tid för den som är hyresgäst, till exempel att hyresgästen saknar tillgång till den egna toaletten och duschen under tiden som stambytet tar. Eftersom vi genom åren har genomfört flera stora stambyten är vi medvetna om att de kan ställa till med olägenheter för våra hyresgäster.  Övikshem har därför tagit ett eget beslut om att ge en hyresreducering på 40 procent som en kompensation till alla berörda hyresgäster.

Det finns olika lösningar för att ändå ge hyresgästerna en bra tillgång till toalett och dusch under stambytet. I samband med stambytet på Valhalla har de alternativ som vi erbjudit inte levt upp till den service som vi vill hålla och ibland har information varit bristfällig. Vi ber om ursäkt till hyresgästerna och arbetar för att säkerställa att det hanteras bättre vid kommande stambyten. Redan nu har vi fattat beslut att komplettera med fler tillfälliga toaletter inomhus och även en vagn eller bod utomhus med flera toaletter och duschar.

Vi är överens om att värme i lägenheten är en viktig faktor för ett trivsamt boende. Övikshems lägenheter ska hålla en temperatur på 21 grader mitt i rummet dag som natt. Visst kan det upplevas som stelbent att hänvisa till reglerna men har man 21 grader är det en normal inomhustemperatur. Om lägenheten känns kall och dragig kan det också bero på att friskluftsventilerna eller fläkten är felaktigt inställda. Hyresgäster som upplever att det är något fel på värmen eller ventilationen i lägenheten är välkomna att höra av sig till vårt kundcenter och göra en felanmälan.

Lars Österlund, vd Övikshem

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons