Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftparker kan täcka 100 000 fotbollsplaner i länet

/
  • Om länets alla vindkraftsansökningar bifalls uppfyller Västernorrland på egen hand regeringens totala mål för vindkraften för hela landet fram till år 2020.

Annons

Replik till Härnösandspolitikerna S, MP och V TÅ 20/9.

Kommunerna i länet har avsatt 800 kvadratkilometer för utbyggnad av vindkraftverk. Det är en yta som är större än 100 000 fotbollsplaner. För närvarande finns ansökningar om att bygga fler än 2000 verk i Västernorrland.

Regerings planeringsmål är att vindkraftverk på land ska ge 20 TWh år 2020. Om alla de nu planerade verken uppförs i Västernorrlands län uppfyller vi i stort sett på egen hand regeringens mål.

Detta i två av landets mest natursköna landskap.

Det tycks råda en slags guldrusch i vårt län. Politikerna verkar vara förblindade av att elproducenter och vindkraftsexploatörer lovar dem "guld och gröna skogar". Men gröna skogar är en illa vald bild av framtidens scenario. Stora skogar kommer att förvandlas till industriområden.

För några dagar sedan skrev en bekymrad Viksjöbo en insändare i TÅ och ifrågasatte planerna på att bygga 156 stycken verk på Hästkullen och Björnlandshöjden. Sex av dem hamnar i Kramfors kommun. Tre politiker från Härnösand, med beteckningen S, MP och V, svarade att verken innebär att "flera hundra miljoner omsätts i kommunen", bra för handel, transporter och arbetstillfällen påstod man.

Man skriver också att detta blir Eons största projekt i Sverige. Däremot sägs ingenting om att företaget numera ägs av tyskarna.

Men vad blir det kvar när de 156 verken står på plats? Förstörd natur och några enstaka arbetsplatser. Efter att vattenrallarna var klara med anläggningar i våra älvar på sin tid behövs det få personer att sköta kraftverken.

Men till skillnad mot vindkraften så behövdes vattenkraften. Vi har i dag överskott på el och många av länets invånare är säkert inte pigga på att exportera el till Tyskland till priset av våra förstörda skogar.

Härnösandpolitikerna skriver vidare "Agerar vi klokt så att miljövärdena värnas och vindkraftfälten anpassas varsamt…."

Förlåt en fråga – men hur anpassar man 156 stycken mer än 200 meter höga stolpar med snurror med 100 meters vingbredd varsamt till omgivningen? Speciellt som de alltid placeras på höjder. Till varje stolpe krävs dessutom en fri fraktväg på ca 30 meters bredd för att få upp dessa gigantiska pjäser.

Att för all framtid förstöra så stora naturområden i "miljöns namn" är både oklokt och oförlåtligt inte minst med tanke på kommande generationer.

Elisabet Tjernlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons