Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft och säkerhet

/

Vindkraftens motståndare har velat måla upp en bild av att det är mycket riskabelt att vistas i vindkraftsområden.

Annons

I ett flertal insändare den sista tiden har vindkraftens säkerhet diskuterats med av seende risk för så kallade iskast. Vindkraftens motståndare har velat måla upp en bild av att det är mycket riskabelt att vistas i vindkraftsområden. Vissa insändare har till och med talat om inskränkningar i allemansrätten.

Detta är kraftiga misstolkningar. Endast ett vindkraftrelaterat fall som lett till personskada förorsakat av iskast finns registrerat i Europa sedan 1970-talet och framåt. För att ge en nyanserad bild av risker för personskada av iskast är det viktigt att komma ihåg några grundläggande uppgifter. Störst risk för nedisning råder vid mycket fuktig luft kombinerat med temperatur kring noll grader och neråt. Dessa förhållanden brukar föreligga cirka två till sju dygn per år i Västernorrlands län (Elforsk rapport 4:13 2004).

Vidare planeras vindkraft i tre procent av länets yta. Vid kontakt med chefen för Vindkraft och Småskalig Vattenkraft Skellefteå Kraft AB anger man att följande riskreducerande åtgärder görs från bolaget sida:

* Ett avisningssystem på rotorbladen som förhindrar att isen byggs upp och det minskar risken för iskast.

* Placerat ut varningsskyltar i området med texten "Risk för snöras och istappar".

* Ett automatiskt system som stänger av vindkraftverken vid obalans, vibrationer eller annan driftstörning som exempelvis isbildning.

* Kontinuerlig kontroll och service av vindkraftverken.

Generellt sett är vindkraftsparker en säker omgivning att vistas i. Bolaget vill ändå att de som vistas i närheten av parkerna uppmärksammar att det kan förekomma snöras från torn eller iskast från rotorblad (riktning i rotorbladens förlängning) inom en radie av 300 meter.

Bertil Jonsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons