Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft och hälsa

/

Finns det vetenskapliga belägg för att vindkraft orsakar symtom som sömnsvårigheter och yrsel?

Annons

Vindkraftens motståndare uppger ofta i sin argumentation att vindkraftverk ger de närboende medicinska problem. Att det finns människor som känner sig störda av vindkraftverken är utom allt tvivel trots myndighetskrav på avstånd och bullergränser med mera till bostäder.

Finns det vetenskapliga belägg för att vindkraft orsakar dessa symtom (till exempel sömnsvårigheter, yrsel med mera) som anges av vindkraftmotståndarna? För att kunna besvara denna fråga krävs goda vetenskapliga upplägg med prospektiva studier, där studiegrupperna (de närboende) och kontrollgruppen är sina egna kontroller, det vill säga samma hälsoundersökningar ska vara gjorda på samma grupper innan vindkraftetableringen blev känd i ett område.

Vidare måste man kontrollera för ett flertal faktorer som till exempel inställning till själva vindkraftverken för att kunna reducera effekten av så kallade confounders. God studiedesign är av avgörande betydelse för tolkning av framkomna resultat. Kunskapsläget är i dag vetenskapligt magert.

Vid översiktsstudier av peer-granskade publicerade vetenskapliga artiklar finnar man svagt/inget stöd för att vindkraft är orsaken till medicinska problem som ibland anförs. Dock krävs fler studier av hög vetenskaplig klass för att föra kunskapsläget framåt, vilket välkomnas av undertecknad.

Bertil Jonsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons