Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindflöjelpolitik om skolan

Annons

E Gratulerar, bör man kanske säga när vi fått en ny minister ansvarig för skolfrågorna. Särskilt ny är han ju inte, sedan valet 1994 har Thomas Östros på olika sätt haft stort inflytande över skolfrågorna.
Som sådan tillhör han det socialdemokratiska ledarskap som med förakt tillbakavisat det liberala Folkpartiets krav på mer resurser till skolorna. Kravet på höjda lärarlöner och bättre ordning samt bekämpning av mobbningen i skolan.
Folkpartiets krav på att skolans funktion som en kunskapsskola skall återupprättas, har av Östros och hans vänner bemötts med argumenten att vi inte skall ha tillbaka pliktskolan. Inte sällan har Stig Järrels nidporträtt av läraren i den gamla filmen Hets anförts som ett avskräckande exempel. Nu har tydligen vinden vänt. Östros hyllar i sin nya roll kunskaperna som mål för skolan. Han talar som en megafon av gamla liberala krav om det oacceptabla med mobbing i skolan. Och den individualisering av undervisningen som nu Folkpartiet genomdriver i Stockholm, har plötsligt helt blivit inom ramen för det naturligt acceptabla.
Så går det till när en maktens vindflöjel ändrar riktning. Dessvärre är den typen av slapp löslighet inte mycket att hålla i handen. Den som vill ha en skolpolitik grundad på övertygelse om skolans uppgift, bör nog stödja det liberala, drivande originalet. Vindflöjlar ändrar så lätt riktning.JARL STRÖMBÄCK (FP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons