Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilsekommen Oscarsson

Annons
Vilsekommen Oscarsson

Svar till Tord Oscarsson:

Det är klokt att kontrollera fakta innan man skriver. Det gäller för journalisten på Dagens Nyheter som citeras av Oscarsson, och det gäller för Oscarsson själv.

Det är riktigt att Stockholms läns landsting sänkte skatten med 40 öre under 1999. Men det är direkt osant att skatten därmed sänktes till den näst lägsta nivån i landet. Landstingsskatten i Stockholm är 10:32 kronor.

Det finns hela fjorton landsting som har lägre skatt: Uppsala, Södermanland, Östergötland, Jönköping, Kronoberg, Skåne, Halland, Västra Götaland, Västmanland, Dalarna, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. Av dessa fjorton ligger Skåne lägst och Norrbotten näst lägst.

Endast fem landsting har högre skatt än Stockholm: Kalmar, Blekinge, Värmland, Örebro och Gävleborg.

Ett annat ämne där såväl DN-journalisten som Tord Oscarsson verkar vara vilsekomna, är statsbidrag. Statsbidrag är inte något bidrag. Det är den ersättning som staten betalar för det arbete som ett landsting eller en kommun utför i uppdrag av staten. Ökar befolkningen i ett landsting eller en kommun, ökar därmed också uppdraget och betalningen från staten. Och ingen kan väl förneka att Stockholms befolkning har ökat kraftigt.

Slutligen saknar jag Oscarssons svar på kärnfrågorna: varför behövde landstinget i Stockholm betala 3,1 miljarder kronor till skatteutjämningssystemet under den föregående, socialdemokratiska mandatperioden, men 11,5 miljarder kronor under den nuvarande borgerliga mandatperioden? Varför drev riksdagens politiska majoritet igenom den regeländring i systemet som ledde till denna smått otroliga ökning?

Oscarsson skriver att socialdemokrater är beredda att sanera ekonomin även om det kräver smärtsamma beslut. Men precis som med sjukvårdsbesparingarna här hemma, är det de socialdemokratiska makthavarna som får stå för besluten och vi andra som får stå för smärtorna.

Jacomina Beertema

Landstingskandidat för moderaterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons