Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill landstinget inte ha en väl fungerande primärvård?

/

Oppositionen och Jacomina Beertema (M) anser uppenbarligen att de medicinska behoven inte skall utgöra grunden för primärvårdens finansiering.

Annons

Efter att ha sett och hört på landstingsfullmäktiges möte den 28/11 blir man synnerligen bekymrad. Inte bara för att argumentationsnivån stundom nådde verkliga lågvattenmärken utan också för att många av våra folkvalda inte alls verkade förstå meningen med den nya finansieringsmodellen för primärvården benämnd ACG.

Denna baseras på relevant satta diagnoser vid kontakter med patienten. Detta är en beprövad modell använd på många håll runtom i världen där man anser att den är väl fungerande. Den innebär i korthet att vårdpengen blir större för den patient som har flera, svåra eller kroniska sjukdomar och mindre för den som har färre eller lindrigare åkommor.

Det anser de flesta som verkar i primärvården vara en modell som borgar för att de patienter som har stora medicinska behov av sjukvård kan omhändertas på ett adekvat sätt med ekonomiska resurser för utredning, behandling och uppföljning. De med mindre behov, ofta något yngre och allmänt sett friskare, betalas därmed lägre.

Det borde med andra ord vara medicinska behov som styr finansieringen från landstinget till vård-/hälsocentralerna. Detta ansåg inte landstingsmötet, som i strid mot tidigare beslut i landstinget beslöt att säga nej till den planerade utökningen av ACG-graden från 50 till 100 procent från 1/1 2014. Oppositionen med gott stöd av bland andra sjukhusläkaren Jacomina Beertema (M) som lade ner sin röst, anser uppenbarligen att de medicinska behoven inte skall utgöra grunden för primärvårdens finansiering.

Elisabeth Strömqvist (S) med efterföljande instämmare beskyllde i praktiken alla privata vårdcentraler för fusk med diagnossättning för att tillskansa sig grova pengar, pekande på skrämmande exempel från Jönköpings län vilka förstås är helt förkastliga. En annan undersökning från Västra Götaland som refererades av Hans Hedlund (C) visade att det också där hade fuskats av en landstingsdriven vårdcentral. Är man oroliga för att liknande sker i Västernorrland skall man givetvis granska primärvården även här och då självklart såväl privata som landstingsdrivna centraler!

Det är oroväckande och samtidigt beklämmande att man får intrycket av att det bara är Hans Hedlund och några till som verkligen förstår innebörden av denna behovsbaserade finansiering av vård-/hälsocentralerna och inte låter sig förledas av att någon vårdcentral i Småland fuskat med diagnossättningen.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons