Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill du ha kärnkraft runt Bottenviken? – nu är det bråttom för svenska myndigheter att agera

/

Annons

Regionförvaltningsverket i norra Finland beslutade den 15 juni 2016 att bevilja miljötillstånd för ett kärnkraftverk på Hanhikivi udde och produktion av reservenergi, byggande av kylvattnets utloppskonstruktioner och skyddsvallar samt tillstånd enligt vattenlagen för upptagning av havsvatten.

Beslutet ger tillstånd att oberoende av överklagande börja bygga utloppskonstruktioner för kylvatten.

Nu är det bråttom för svenska myndigheter att agera på detta beslut. Fram till den 15 juli 2016 kan besvär skickas till Regionförvaltningsverket i Norra Finland.

■■ För fler insändare, klicka här.

Bottenviken är ett grunt innanhav med låg vattenomsättning och ett mycket speciellt, sårbart ekosystem. Byggandet av ett kärnkraftverk här kommer att medföra muddring, transporter och stora kylvattenutsläpp som tveklöst påverkar livsmiljön i området mycket negativt.

Det finns en stark opinion i Sverige mot att ett kärnkraftverk byggs i Pyhäjoki. Hittills har tolv kommuner längst Norrlandskusten sagt nej till planerna. Beslut i kommunfullmäktige har tagits i kommunerna Övertorneå, Överkalix, Kalix, Boden, Piteå och Robertsfors.

I Härnösand, Kramfors, Örnsköldsvik, Skellefteå, Sundsvall och Timrå har de styrande politiska partierna tillsammans tagit ställning.

Senast i dag, 30 juni 2016, ska Fennovoima lämna in en miljökonsekvensbeskrivning, MKB, för slutförvaringen av bolagets använda kärnbränsle till Arbets- och näringsministeriet i Finland.

Den 22 juni meddelade näringsminister Rehn att Fennovoima valt Euraåminne och Pyhäjoki kommuner som potentiella förläggningsorter för inkapslingsanläggning och för det slutförvar som ska fungera i ofattbara hundratusen år.

Det är med stor oro jag följer det som händer på andra sidan Bottenviken.

Byggnationer pågår för fullt på udden Hanhikivi, trots att den finska regeringen ännu inte beviljat tillstånd enligt Kärnenergilagen att bygga kärnkraftverket.

Lena Lagerstam

Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken, Morjärv

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons