Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka går i armkrok?

Annons
Vilka går i armkrok?

Höga chefer i näringslivet har ökat sina löner med mer än 600 procent samtidigt som vanliga löntagare ökat sina löner med 60 procent. De allra flesta blir upprörda. Kommer detta att gynna s och skada borgerligheten i 2002 års val? Människornas allra första reaktion går nog i den riktningen. Oreflekterat räknar de toppcheferna till socialdemokratins motståndare. Allt detta väcker två frågor:

1)Vilken regering vill näringslivets högsta chefer egentligen ha? De är väl ändå så pass insiktsfulla att de reflekterar över hur opinionen påverkas av deras egna löneexcesser? Om de inte ens gör sådana reflexioner, förstärker detta uppfattningen att deras kompetens inte motsvarar ersättningsnivåerna.

2) Är det verkligen sant att socialdemokratisk politik gynnar de verkligt högavlönade mindre än borgerlig politik?

Låt mig börja med den andra frågan. Den socialdemokratiska regeringen har tillsammans med sina stödpartier, v och mp befriat miljardärer från förmögenhetsskatt, samtidigt som de bestämt att människor med mindre förmögenheter skall fortsätta betala förmögenhetsskatt. Det här leder till att änklingar och änkor tvingas flytta från sina hem, om de bor i vissa så kallade attraktiva områden.

På motsvarande sätt behåller den socialdemokratiska regeringen en mängd andra hämmande regler för den mindre företagsamheten. Det blir svårt att bygga upp och utveckla små företag. Det blir svårt att låta döttrar eller söner ta över föräldrarnas företag. Det blir svårt att överlåta företag till nya ägare, när man blivit så gammal, att man inte orkar längre. Det svenska regelsystemet är anpassat till storföretag. Alla stora företag har en gång varit små. Innan socialdemokraterna kom till makten och började forma det svenska samhället, var jordmånen god för småföretag. Det fanns också god jordmån för tillväxt och utveckling. Med ett par undantag grundades de nuvarande svenska storföretagen under den guldålder, som föregick de socialdemokratiska regeringarnas tid. Sedan har förnyelsen kommit av sig.

Vad gäller den första frågan, kan jag inte undgå att fundera på följande sätt: De höga cheferna i näringslivet är kanske mycket nöjda med att kunna ge socialdemokraterna draghjälp i den kommande valrörelsen! De får ju på så sätt en politik som gynnar dem själva och deras storföretag. De kanske rentav upplever borgerliga alternativ som ett hot? Vilka är det egentligen som går i armkrok?

Bertil Lindström (m)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons