Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vid regnbågens slut

/

Annons

För första gången står Härnösand i centrum, runt om i världen via internet, med ett fantastiskt offentligt konstverk, en regnbåge på en vanlig stentrappa. Vad som är konst kan bara bestämmas av den som gjort verket eller den som betraktar det. Ingen annan. Vi ser detta som ett konstverk, ett av de mest intressanta i Härnösand på mycket länge. Gatukonst i ordets absolut rätta bemärkelse.

Verket, som all betydelsefull konst, har djup och allvar. Formen är enkel. Den är lätt åstadkommen. Men på trappan upp mot domkyrkan finns en tanke som är så värdefull att alla försök att sudda ut den vore skändligt och fegt. Vi har att göra med ett konceptuellt konstverk. Kanske är det skadegörelse, för vissa en blasfemi, men det var också Luthers spik på kyrkporten i Wittenberg.

Att tvätta bort verket är mycket oklokt och kontraproduktivt. Då blir kommunen och församlingen en "duktig idiot" och dräng i mörka herrars tjänst. Vi kommer att gå Putins väg och stå som medlöpare i förtryck av minoriteter. Det kommer att basuneras ut på nätet av ärkereaktionärer och rasister. Istället skulle Härnösand med hjälp av detta "illegala" verk kunna framstå som en spännande och intressant stad med kreativitet, kurage och tolerans .

Införliva detta, i hemlighet, skapade verk till stadens offentlighet .

Förvandla skadegörelsen till ett livgivande inslag.

Visa omvärlden civilkurage. Nu, då vi för en gångs skull exponeras globalt är det viktigt att inte synas i olämpliga sammanhang med bilder av utsuddandet av en regnbågssymbol. Låt regnbågen vara. Låt den sakta vittra bort. Verkets koncept kommer dock att evigt vila på trappstegen framför domen.

För Guds skull, låt regnbågen vara.

Men nu är det för sent. Tvättsvamparna är snabbare än eftertankens bittra visdom. Måtte nu inte denna rengöring ställa till större skada. Risken finns.

Rune Hagberg

Konstnär

Torgny Åström

kulturskribent

Johan Hagberg

Ordf. Härnösand konstf.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons