Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vuxna måste ta vårt ansvar för våra barn

/
  • Det går inte att försvara ur ett moraliskt perspektiv syftet till att djur stängs in, skriver Joakim Bergros.

Annons

En vecka utanför Kolmårdens Djurpark med skyltar och flygblad som visar sanningen om djurförtryck har lärt mig en viktig sak; ansvaret ligger helt och hållet på oss vuxna att förklara för barnen vad det är dm ser genom att bekräfta och/eller förstärka barnens naturliga känslor kring deras upplevelser. Jag har aldrig tidigare sett så många ögon skrika fel, och det gör ont att se oss vuxna avfärda dessa starka reaktioner för att fortsätta normalisera det djurförtryck vi har i dagens samhälle.

Att hålla en individ instängd på en begränsad yta med det enda syftet att underhålla oss människor är en handling som inte går att försvara ur ett moraliskt perspektiv. Vad kommer våra barn egentligen lära sig utav något sådant?

Att andra levande individer är värda mindre baserat på deras utseende eller kognitiva förmåga?

Jag önskar att vi alla kunde göra vårt bästa när det kommer till att försöka skapa en bättre framtid där olika former av förtryck inte normaliseras, och jag anser att det är precis lika viktigt att stå emot speciesism som det är att stå emot till exempel sexism och rasism. Ett förtryck är fundamentalistiskt fel därför att det finns ett offer och i vilken form det sker är oviktigt.

Veganism är det enda moraliska tankesättet som faktiskt är emot all form av förtryck, men jag vill inte att du ska bli vegan… Jag vill att du ska vilja bli vegan.

Joakim Bergros,

aktivist i Djurrättsalliansen.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons