Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill mer

/

Folkpartiet: Skolans huvudmannaskap ska vara statligt och att kvaliteten i skolan ska värnas. En förutsättning för att fristående skolor ska få tillstånd är att de drivs av seriösa ägare.

Annons

Vid landsmötet den 21-24 november antogs Folkpartiets nya partiprogram. Samtidigt beslutades att vi går till val för att alliansregeringen ska bli återvald samt att Folkpartiet inte kommer ingå i en rödgrön regering.

Med Folkpartiet i regeringen har Sverige blivit bättre och mer liberalt. Sverige är i dag ett bättre land att leva i än 2006. Sverige har fler läkare än 2006, fler apotek och kortare vårdköer. Det finns mer resurser inom vård, äldreomsorg och till personer med funktionsnedsättning.

Bostadsbidraget för barnfamiljer och pensionärer, högkostnadsskyddet för tandvård och grundavdraget för pensionärer är högre än 2006. Sverige har högre personaltäthet av utbildade lärare, skolkuratorer och skolpsykologer.

Sverige har fler kvinnor som är ordförande i statliga företag och fler kvinnor som är chefer än 2006. Välfärden har byggts ut till historiska nivåer, sysselsättningen har ökat och skatterna har sänkts.

Men vi vill mer.

Folkpartiet vill:

* att företagens sjuklöneansvar bör slopas på sikt och arbetsgivarnas incitament att förebygga arbetsrelaterade skador och sjukdomar samt bidra till rehabilitering förtydligas. Goda villkor för företag och företagare skapar fler jobb vilket i sin tur säkrar den generella välfärden.

* sänka trösklarna till arbetsmarknaden och göra den mer dynamisk. För det krävs att arbetsrätten anpassas till nya förhållanden och att turordningsreglerna i LAS utgår från kompetens, inte anställningstid. En förändring i arbetsrätten ska kombineras med ett bättre omställningsstöd och ökade möjligheter till kompetensutveckling.

* att trygghetsboenden ska vara ett alternativ för äldre som önskar bo med personal till hands och möjlighet att äta gemensamma måltider. Trygghetsboenden ska inte vara biståndsbedömda. Den enskildes makt över sin vardag ska stärkas genom att äldreomsorgens åtaganden tydliggörs i en omsorgsgaranti med mätbara kvalitetskrav samtidigt som individens egna önskningar ska tydliggöras i ett Leva-livet-kontrakt som ligger till grund för innehållet i den dagliga omsorgen. Om omsorgsgarantin inte uppfylls ska den äldre få ersättning.

* att skolans huvudmannaskap ska vara statligt och att kvaliteten och valfriheten i skolan ska värnas. En förutsättning för att fristående förskolor och skolor ska få tillstånd är att de drivs av seriösa ägare som tar ett långsiktigt ägaransvar samt uppfyller kvalitetskraven.

* att sexualbrottslagstiftningen måste utgå från brottsoffrets rätt till sexuell integritet. Lagstiftningen ska kompletteras med en separat straffbestämmelse om sexuella handlingar som genomförs utan en persons samtycke.

Folkpartiet och Alliansregeringen har genomfört en omfattande reformagenda på område efter område. Men vi är inte nöjda. Vi är inte färdiga. Mer behöver göras.

Vi vill mer!

Ombud och ersättare för Västernorrland vid landsmötet:

Marie Melsom

FP Sundsvall

Eva Olstedt-Lundgren

FP Härnösand

Henrik Edlund

FP Kramfors

Erica Markusson

FP Örnsköldsvik

Eva Halling

FP Sollefteå

Jonas Bylund

LUF Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons