Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill ge människorna möjlighet att möta kyrkan

Vårt samhälle förändras ständigt och Jesus uppmanade oss att leva i världen och att möta alla människor. Därför vill vi ge människor möjlighet att möta det kristna budskapet vid många tillfällen.

Annons

Svar på insändare införd på Allehanda.se den 23/11 av signatur ”Så ser en medlem på ut/underutvecklingen”.

Klockan 11.00 har aldrig varit en påbjuden tid för gudstjänst, däremot lämplig utifrån bondesamhällets behov på våra breddgrader. Förr var det dessutom inte ovanligt med helgmålsbön klockan 18 på lördag och aftonsång klockan 18.00 på söndag.

Vårt samhälle förändras ständigt och Jesus uppmanade oss att leva i världen och att möta alla människor. Därför vill vi ge människor möjlighet att möta kyrkan och det kristna budskapet vid många tillfällen både söndagar och vardagar. För att underlätta för äldre erbjuder vi också ofta kyrktaxi.

Kristlig verksamhet är inte bara gudstjänster utan varje tillfälle till möte med en medmänniska. Ett jazzcafé är verkligen ett sådant tillfälle och där ges dessutom utrymme för att förmedla ett tänkvärt bibelord.

Försök med nya ritualer är inte heller nytt i kyrkan. Sedan Jesu tid har dessa ständigt förnyats på grund av förändringar i samhället, det egna språket och kunskapen om de bibliska grundspråken. Vi har till exempel minst tio svenska översättningar av Herrens bön sedan Bibeln första gången översattes till svenska 1526 och ännu fler förändringar av gudstjänstordningarna sedan den första svenska handboken kom 1529.

Vad gäller kvinnliga präster så har många av de som lämnat kyrkan under åren gjort det på grund av den åsikt som du ger uttryck för. Svenska kyrkan som samfund har däremot välkomnat kvinnor som präster i över 50 år, en åsikt som stöds av den stora majoritet av svenska folket som valt att stanna kvar som medlemmar i Svenska kyrkan.

Och med glädje ser jag att prästkallelsen når nya generationer. För mig är detta ett tecken på att både vår Herre och kyrkan fortfarande lever och är viktig i vår tid för de åldersgrupper som nu formar och leder vårt samhälle.

Jag förstår av din insändare att kyrkan också betyder mycket för dig och välkomnar dig därför både till våra samlingar och till våra gudstjänster, men också till att fortsätta samtalet kring vår svenska Kyrka direkt med någon av oss anställda eller förtroendevalda som tillsammans med alla medlemmar delar ansvaret för vår Svenska kyrka.

Eva Nordung Byström

Kyrkoherde i Arnäs, Gideå och Trehörningsjö församlingar Kontraktsprost i Örnsköldsviks kontrakt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons