Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har gjort en stor investering i ljudet

/

Kyrkans efterklang är underbar för till exempel en orgelkonsert – men utmanande för tal.

Annons

Svar till Nils-Åke Eklund på Allehanda.se den 6/12. Tack för att du engagerar dig i vårt församlingsliv och lyfter fram ljudet i kyrkan, som är en viktig fråga för många och därmed för mig som kyrkoherde.

Då Örnsköldsviks kyrka byggdes för drygt hundra år sedan hade man inte de elektriska förstärkningsresurser som vi har i dag. Takhöjd och valv fick istället skapa en efterklang som ljudförstärkning. Denna efterklang är underbar för till exempel en orgelkonsert – men, som du nämner, utmanande för tal.

Församlingen har sedan drygt ett år tillbaka gjort en stor investering i ett nytt högtalarsystem anpassat för stora kyrkorum; så bättre ljud än vi har i dag är svårt att få med dagens teknik.

Det är dock så att ljudet är bättre på vissa ställen i kyrkan, dessa ställen kommer inom kort att markeras så att de som har nedsatt hörsel får en fingervisning om var i kyrkorummet man kan sätta sig för att få det bästa ljudet. Dessutom hänger ljudbilden ihop med såväl mikrofonteknik som talteknik och det behöver vi som arbetar och talar i kyrkan ständigt öva och utveckla.

Ditt förslag, att ha flera små högtalare, finns redan på sätt och vis. Den som behöver kan låna en så kallad hörstav som i princip är en liten personlig högtalare att hålla mot örat. För dem som har hörapparat är vår kyrka också utrustad med teleslinga vars kvalité omgående ska testas.

Än en gång tack för att du genom att lyfta denna viktiga fråga ger mig möjlighet att informera.

Marie Edström

Kyrkoherde, Svenska kyrkan Örnsköldsvik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons