Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi handlar för att fylla ett tomrum

Annons
Vi handlar för att fylla ett tomrum

HM, Åhléns, Lindex, KappAhl, MQ, och så vidare. I butikerna hänger långa rader med snygga, glittriga, släta, korta, rutiga, tighta, roliga och tuffa plagg. Det tycks mig som om det finns ett enormt överflöd av kläder och i hyllorna trängs trettio olika schamposorter med glitterspray och brun utan sol-krämer. Ögonskugga finns i hundratals nyanser, puderform eller stift, det är bara att välja och det är omöjligt att nöja sig med bara en.

Jag kan inte låta bli att undra när jag befinner mig i dessa konsumtionstempel; går allt detta verkligen åt, finns det verkligen tillräckligt många människor till alla dessa prylar? Konstigt nog verkar det finnas det.

Vad får oss att handla allt det här och vart tar det vägen? Kanske är det så att vi människor har börjat äta kläder för att få plats med nya i garderoben. Är detta mångfald eller konsumtionshysteri, jag lutar åt det senare.

Tröstkonsumtion är ett ord som dyker upp i mitt huvud. Vi handlar för att fylla ett tomrum i oss själva. När vi mår dåligt köper vi en ny tröja eller en skiva i tron att det ska få oss att må bättre. När självkänslan är nere vid fotknölarna behöver vi något som ger uppmuntran, men jag har svårt att se att en ny tröja skänker tillfredsställelse annat än på kort sikt.

Tänk om vi ägnade lika mycket tid till att prata med varandra som vi ägnar åt att shoppa. Kanske vi då skulle må mycket bättre.

Någonting i den här konsumtionskarusellen får mig att må illa och jag vill kliva av nu. Helst av allt skulle jag vilja att hela karusellen stannade för att ge människan en chans att upptäcka andra livsvärden. Men vad händer då, det är mycket pengar det handlar om. Och hela tiden bombarderas vi med olika påtryckningsmedel som säger att vi ska ha dessa saker. Är vi idag reducerade till enbart konsumenter, var det det som var meningen med livet?

Jenny Andersson

Vilse bland klädstängerna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons