Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem kan överleva på en vanlig pension?

Annons

Våra äldre, i allmänhet kallade pensionärer, har inga stridsåtgärder att tillgå. Dom kan inte strejka för ökade inkomster. Men alla blir, om man inte dör i förtid, en dag pensionärer. Varför hör vi inte fackföreningarnas röst i pensionsfrågan eller ska de stackars fattigpensionärerna tvingas bestycka sina rollatorer med skarpladdade vapen och tåga till regeringskansliet?

Fattigdomsgränsen i Sverige ligger på 11700 kronor. Jag vet inte hur många tusen pensionärer som idag ligger under den men det är en ansenlig skara. Många har så låga pensioner som 8000 kronor i månaden.

Socialdemokraterna lovade fattigpensionärerna förbättringar inför förra valet och gav dem tvåhundra kronor mer i plånboken. Detta finansierades bland annat med tvåhundra kronors sänkning av bostadsbidragen. Summan av denna förbättring blev alltså noll och ingenting. Men fortfarande saknar pensionärerna, de sjukskrivna och långtidsarbetslösa kompensation för det orättvisa jobbskatteavdraget som den förra regeringen införde.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt talade, som, i ett rus, på Almedalens sista dag och la fram ett förslag om att alla pensionärer över åttio år ska få gratis medicin. Men fram till dess då? Har man inte råd med livsviktiga mediciner uppnår man knappast den åldern. Bättre kan du Jonas Sjöstedt.

Vi i produktiv ålder borde ställa följande krav inför allas vår välförtjänta pension: gratis sjukvård och mediciner och framför allt fri tandvård för alla.

Annie Lööf talar nu dessutom om att sänka lönerna för enklare arbeten som exempelvis hemtjänstpersonal. Så istället för att förbättra för pensionärerna vill högern istället skapa fler fattigpensionärer. Men Annie Lööf bryter ris åt sin egen rygg, skall lönerna sänkas för enklare arbeten kanske även riksdagsledamöterna inte sitter helt säkert i sadeln!?

Tro inte på att man genom att rösta fram partier som står till höger om högern får en rättvis fördelning av tillgångarna. Det är skatteflykten som slukar miljarder. Inte våra vänner som flyr från krig och förföljelse, som snarare tillför mer än de förbrukar i längden. Lösningen på problemet kunde vara ett pensionärernas BREXIT, det vill säga ett PEXIT så att alla får tillbaka sin värdighet på ålderns höst. Gör namninsamlingar eller skriv på dem som redan finns. När våra politiker slutar lyssna på folket är det dags att byta ut dem (Astrid Lindgren)

Mats Hedell

Domsjö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons