Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem är det som dricker upp spriten?

Annons
Vem är det som dricker upp spriten?

Lördag den 29 september var en av nyheterna att den svenska alkoholkonsumtionen stigit till en nivå som till och med är större än den var vid början av 1900-talet. Detta måste för de flesta som hörde nyheten anses som mycket märkligt, då de flesta människorna i vårt land sagt att sänker vi priset, ökar tillgängligheten och avglorifierar drickandet av öl, vin och sprit så kommer konsumtionen och skadorna som alkoholen medför att minska. Detta gör den inledande frågan mycket berättigad. Vem dricker upp spriten? Vem är det som höjt den genomsnittliga konsumtionen till motsvarande 34 flaskor sprit per svensk och år? Eftersom det inte är nykteristerna (de dricker ingen alkohol alls) och eftersom det inte är alkoholisterna (de dricker redan så mycket de kan), så måste det vara måttlighetskonsumenterna som ökat på sin konsumtion, tvärt emot vad de själva sagt.

För oss inom nykterhetsrörelsen var nyheten allt annat än förvånande. När priserna sjunker, tillgängligheten ökar och alkoholpolitiken liberaliseras - då ökar konsumtionen. Så är det bara!

Vad kommer då att hända framöver? Jo, eftersom vi kommer att få ta in ännu mera alkohol vid resor till andra länder, så kommer svensk alkoholindustri att kräva ännu lägre priser och ännu större liberalisering. Detta ökar givetvis på vår genomsnittliga alkoholkonsumtion ännu mer - vad än måttlighetskonsumenterna säger. Detta kommer i sin tur att resultera i att en större del av de totala sjukvårdskostnaderna kommer att gå till sjukvårdskostnader som kan relateras till alkoholkonsumtionen. Olyckor som är alkoholrelaterade kommer att öka. Flera måttlighetskonsumenter - även personer som står Dig nära - kommer att få alkoholproblem.

Vad kan då göras mot detta skräckscenario? Jo, om Du struntar i att ta in den maximala införselkvoten, om Du struntar i alla vinspalters och vinkrönikors råd, om Du väljer ett alkoholfritt alternativ lite oftare och om du ställer upp på en solidarisk och restriktiv alkoholpolitik då kan vi klara av situationen. Det är Du som bestämmer!

IOGT-NTO Friskt Mod, Kramfors

Sven-Åke Sjödin

Ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons