Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värna vår miljö

Annons
Värna vår miljö

Kampanjen "Ett skräp om dagen" har pågått i ett år. Den proklamerades på Världsmiljödagen, 5 juni 2001. Nu ett år efteråt, kommer Sveriges skräpfriaste kommun, Sveriges medlemstätaste kommun och mest engagerade kommun, att utses. Den internationella moderorganisationen heter Litter Movement. Den startade i Finland 2000 av journalisten Tuula-Maria Ahonen och hennes två unga döttrar.

En skräpfri kommun, med engagerade människor - vilket inflyttningsargument!

Ingen kan göra allt, men alla kan vi göra något, till exempel som en symbol ta upp ett skräp om dagen för att visa att det inte är okej att slänga skräp var som helst.

Om till exempel 50 procent av Sollefteås befolkning tog upp ett enda skräp om dagen så skulle det bli fyra miljoner mindre skräp i staden och ute i naturen på ett år!

Vår stads och våra små samhällens gator och parker är vårt gemensamma öppna vardagsrum. Inte slänger vi väl skräp därhemma? Skräp är tecken på utanförskap, på att vi-känslan inte finns.

Undersökningar visar att skräpiga miljöer skapar otrygghet och otrivsel och skräpet har en förmåga att växa dramatiskt och sprida apati, om det får fortsätta att breda ut sig. En ren och fin omgivning har motsatt effekt. Dessutom kostar renhållning en massa skattepengar, som kan användas på ett bättre sätt. Många djur i naturen skadas också av skräpet.

Litter Movement sprider sig glädjande snabbt över hela världen. Vi har genom vårt nätverk proklamerat The Declaration of the Rights of the Nature, en naturens egen motsvarighet till FN:s förklaring om De Mänskliga Rättigheterna.

Låt oss tillsammans visa vad respekt och omtanke betyder i praktiskt handlande!

Ådalen ska vara en plats som många vill både bo i och återkomma till.

Ann-Gerd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons