Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världen är upp och ner

Annons
Världen är upp och ner

Sverige är ett konstigt land! Sverige förbjuder dioxin i djurfoder, men tillåter det i människoföda - för svenskar - ej för export till andra världsmedborgare!

Vilka effekter ger då dioxin och andra miljögifter, som återfinns i östersjöfisken?

ï Störningar i det centrala nervsystemet, tumörbildningar, testikelcancer, immunförsvarssjukdomar, hormonstörningar och störd reproduktion, med mera.

Störning i produktionen av könshormoner är tydligast i hankönet, så kallad feminisering. Det beror på vissa miljögifters likhet med honliga hormonet östrogen. Flera kända miljögifter äger dessa egenskaper, bland annat PCB, dioxiner, DDE (nedbrytningsprodukt av DDT) och ämnen, som förekommer i rengöringsmedel. De högsta halterna dioxiner finns i fet fisk som strömming, lax, ål och även sik.

Kostrekommendationerna skärptes 1995 på grund av rönen om de organiska miljögifternas hälsoeffekter. Det är främst innehållet av dioxinliknande PCB i fisken som resulterat i denna skärpning. Numera avråds flickor och kvinnor i barnafödande ålder att äta vildfångad lax, öring och strömming från Bottniska viken mer än en gång per månad. Övriga konsumenter kan äta en gång i veckan.

Felet är att om endast den mest förorenade fiskarten konsumeras, blir konsekvenserna att bara två portioner om 120 gram per månad kan rekommenderas för en person inom kategorin "övriga konsumenter" som väger 60 kg.

Vad kan vi göra?

Det bästa sättet är givetvis att stoppa alla miljöfarliga utsläpp och belastningen på havsmiljön. Minskning har skett av dioxiner till havet, till exempel från avfallsförbränning och klorblekning i skogsindustrin, men hur ser det ut i fortsättningen när organiskt avfall ska förbrännas? (Minsta lilla salt i matrester ombildas till dioxin vid förbränning).

Vi kan också välja att äta andra magrare fiskar som torsk, gädda och abborre fångad i havet eller välja odlad fisk.

Nog lever vi i en upp-och-nervänd värld! Det vilda har vi lyckats förstöra och i stället måste vi på konstlad väg och med stor möda odla de läckerheter, som naturen tidigare helt själv klarat av att (re)producera!

Eva GoÎs

Miljöpartist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons