Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargyl i Viksjö

Annons
Vargyl i Viksjö

Rent principiellt ska aldrig jakt utövas som ett nöje. Speciellt gäller det jakt på våra rovdjur som är de som upprätthåller en vigör och vitalitet bland betarna, en vitalitet i de viktiga beteenden som slutligen formar och selekterar individer i den ständigt pågående evolutionsprocessen. Närvaro av predatorer är en garant för dessa formande processer och vi kan aldrig och kommer aldrig att spela nån roll där på grund av vår förmåga att kunna åsidosätta energilagarna.

Jakt, till exempel på varg i Sverige, är speciellt negativ i det utvecklingsskeende som vår vargstam befinner sig i. Deras revirbeteende tillsammans med flockstruktur och individstatus är av speciell betydelse när det gäller fortplantningen och ett skott mot fel djur kan få avsevärda konsekvenser på variationen inom och mellan grupper av varg och i förlängningen möjligheten att få en livskraftig vargstam i Sverige.

Studiefrämjandet är på gång med informativa kurser i detta ämne under våren, vårt förhållande till rovdjur, deras närhet och vår obefogade rädsla för det okända. Gå på dom kurserna alla och envar. Jag hoppas och tror att studiematerialet är fritt från direkta felaktigheter och att det kommer att utgöra ett incitament för kunskap och förståelse. Det är faktiskt så att kunskapen om djur är väldigt dålig och beskrivningar om rovdjurs bestialiska mordlystnad trodde jag tillhörde ett passerat stadium, men tyvärr är det inte så. Om vargars påstådda farlighet i synnerhet finns det mycket skrivet om, men det är väl så, att ju mer vi lär känna vargen så framstår den i en helt annan dager. En social, nyfiken och intelligent djurart, som vi har all anledning att vara rädda om.

Jag tror att den yngre generationen är räddningen för många djurarters fortsatta existens. Längre skoltid, uppdaterad kunskap och ifrågasättande ger på sikt bättre kunskap. Jägarutbildningen som i nuvarande utformning i det närmaste framstår som ett skämt, måste radikalt förändras. Att skicka folk ut i bygderna med den kunskapen! Den saknar ju de allra viktigaste pusselbitarna. Vår roll och den påverkan som vi har, om de energilagar som sätter gränser för arters numerär, om hur energi sprids via olika organismsystem och hur den blir mer svårinsamlad ju fler som tagit del av kraften.

Håkan Åman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons