Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför undviker Annie Lööf debatten i Härnösand?

Kanske skulle det bli en smula obekvämt att inför Härnösandsborna ställas till svars för att regeringens nedskärningspolitik i högsta grad bidragit till Mittuniversitetets flytt från Härnösand?

Annons

I dag onsdag 23/1 debatterar Annie Lööf och Gustav Fridolin i Jämtland. Miljöpartiet hade föreslagit att den här debatten med fokus på landsbygd och bildning skulle hållas i Härnösand, vilket hade varit mer angeläget eftersom det är här som högre utbildning försvinner. Men det ville inte Centerpartiet.

Frågan är varför Annie Lööf inte vill debattera landsbygd och bildning i Härnösand. Kanske skulle det bli en smula obekvämt att inför Härnösandsborna ställas till svars för att regeringens nedskärningspolitik i högsta grad bidragit till Mittuniversitetets flytt från Härnösand?

I sin senaste budget väljer alliansregeringen att finansiera sitt femte jobbskatteavdrag med bland annat nedskärningar på landsbygdsprogrammet, bredbandsutbyggnaden, järnvägsunderhållet och de regionala högskolorna.

Kanske skulle det också kännas lite obekvämt för Annie Lööf att på plats få frågan varför regeringen inte ens svarat på brevet från Centerpartiets före detta partiledare och statsminister Thorbjörn Fälldin. I det brevet skriver Fälldin och Mittuniversitetets rektor att nedläggningen av campus Härnösand ytterst är en konsekvens av regeringens politik.

Härnösand har haft högre utbildning sedan 1600-talet. Nu blir högre utbildning betydligt mer svårtillgänglig för människor i Ådalen. Universitetsflytten ökar den sociala och regionala klyvningen av Sverige som Maud Olofsson varnade för, men som Centerpartiet och regeringen inte har förmått motverka. Härnösand är inte heller ensamma – även i Hässleholm och Skara försvinner nu högre utbildning.

Är det verkligen vad Sverige behöver inför framtiden? Vi tror inte det. Vi tror att det kommer behövas mer kunskap på framtidens arbetsmarknad och att möjligheterna till högre utbildning måste spridas mer över landet.

Vi beklagar att Annie Lööf inte vill försvara sin och regeringens politik här i Härnösand. Centerpartiet prioriterar uppenbarligen Alliansen högre än att stå upp för att hela Sverige ska leva.

Göran Hådén

partistyrelseledamot och etta på Miljöpartiet Västernorrlands riksdagslista

Fred Nilsson (S)

kommunstyrelsens ordförande i Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons