Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför slopades planerna på samgående?

Annons

E Två geografiska områden som borde ha kunnat förenas till ett gemensamt, naturligt par på världsarvslistan, är Höga Kusten- och Kvarken-området. Förslaget kom från Kvarkenhållet och finns beskrivet i en folder från länsstyrelsen i Umeå. Det gäller området från Nordmaling i söder samt kust- och ö-världen med Bonden, Snöan, Norrbyskär, Holmöarna, Kvarken samt delar av den österbottniska skärgården i Finland. Motiveringarna för ett samgående var många och genomtänkta. Följande passus är exempel på detta:
Höga Kusten och Kvarken bildar ett par som berättar om landhöjningen i hela Östersjöområdet efter den senaste istiden. På Höga Kusten kan man beskåda landhöjningens spår under 10 000 års tid efter det att inlandsisen smälte. Den låglänta och jämna Kvarken åskådliggör å sin sida landhöjningens stora inverkan på naturen och den mänskliga verksamheten.

Tyvärr slopades förslaget till samgående helt av kommunerna i Västernorrland, däribland Örnsköldsviks. Motiveringen måste ligga i att man inte vill dela med sig och underlätta planerna för det klokt genomtänkta Kvarkenområdet. Det kan tydas som rädsla för konkurrens. Gemensamma strävanden talar för ett projekt som skulle ha gagnat båda parterna genom att framhålla de stora olikheterna. Det är svårt att begripa vad Höga Kusten skulle ha förlorat på ett samgående. Kortsiktigheten även här, kan straffa sig själv!


GUNNAR FREDRIKSSON
VÄSTERBOTTNING I NOLASKOGS

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons