Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför ska stockholmarna slippa vindkraft?

/

Om vindkraftsutbyggnaden ska få ett folkligt förtroende måste bördan av alla negativa konsekvenser som följer i dess spår fördelas mycket mer solidariskt!

Annons

I så många sammanhang under historiens gång har Norrland använts mer eller mindre som en koloni, en bakgård. De stora vinsterna från skogen, malmen, vattenkraften har hamnat långt utanför Norrland. Enbart små rännilar har stannat i trakten. Och nu är det dags igen – vindkraft!

Nu pågår en modern form av baggböleri. Vindkraftsbolagen får fler och fler rättigheter att bygga ut stort i vårt län. Man lovar arbetstillfällen, men besvikelsen är stor i de kommuner där utbyggnaden redan startat. Vi håller på att sälja ut det värdefullaste trakten har, naturen och landskapsbilden – utan att ens få betalt.

Kommunerna i södra Sverige ser gärna att problemen som följer i vindkraftens spår exporteras till Norrland och norrlänningarna. Inte minst handlar det om starkt buller, ljusblixtar om natten, svepande skuggor från vingarna, iskast på vintern och en totalt förändrad livsmiljö. Vindlov.se är en statlig webbplats där man kan följa utbyggnaden över landet. Du kan själv gå in och kolla. Här har vi hittat följande information.

Planerna för Västernorrland är just nu 1707 vindkraftverk, enbart under 2013 har det tillkommit 496 (!) nya planerade verk och ansökningarna bara fortsätter att strömma in. Fortsätter det så här kommer vårt landskap snart se ut som en nåldyna.

Motsvarande uppgifter för stockholmslänen är de här. Uppsala län, 27 vindkraftverk. Stockholms län, 99 vindkraftverk och Södermanlands län, 59 vindkraftverk.

De stockholmskommuner som inte har ett enda byggt eller planerat vindkraftsverk är de här: Botkyrka, Danderyd, Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nacka, Nynäshamn, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Tyresö, Täby, Upplands Väsby, Vallentuna och Vaxholm.

De stockholmskommuner som bara har ett byggt eller planerat vindkraftsverk är de här: Ekerö, Haninge, Nykvarn, Södertälje, och Upplands Bro.

Om vindkraftsutbyggnaden ska få ett folkligt förtroende måste bördan av alla negativa konsekvenser som följer i dess spår fördelas mycket mer solidariskt! Dessutom vet vi alldeles för lite om vad vindkraftsutbyggnaden innebär för jobben, hur till exempel turismen påverkas. Det här är extremt viktiga frågor för en trakt som bara på en generation förlorat upp till 30 procent av befolknings- och skatteunderlaget. Politiker i både kommun och län – VAKNA!

Facebookgruppen Värna Finnmarken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons