Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför får man köra båtar med bensinmotor på små insjöar?

/

Annons

Är det så märkligt egentligen att grodor, humlor, bin, fjärilar med flera arter alltmer får det svårare att överleva? Öppna ögonen - titta ordentligt och lyssna! Vad har vi gjort med deras naturliga miljö? Varför har de blivit färre?

Även sjöfåglar har det tufft, de kämpar sig hit varje vår till kustbandet och småsjöar för att här finns det mat (än så länge). Här kan de föda sina ungar för att sedan återigen flyga söderut. När jag var barn såg vi dem på sommaren komma simmande med ungar på rad likt pärlband, nu är det mer sällsynt. Knipa, vigg, änder med flera. Varför har de blivit färre? Är de inte skyddsvärda? Här där jag bor finns några av dem, underbart att visa barnbarnen.

Om vi inte värnar om vår närmiljö och skyddar den från exploatering, skövling, nedsmutsning och buller, då är det mycket illa ställt. Sorgligt nog finns det personer som säger att det inte är speciellt skyddsvärt. Ruggigt men sant och knappast tecken på "sunt förnuft". Oavsett var man kommer ifrån och var man bor borde det vara en självklarhet att skydda allt levande från buller och nedsmutsning. Så bästa politiker, tjänstemän på miljökontor, Naturvårdsverket och länsstyrelsen, hjälp till här och se till att förbättra och skärpa miljölagarna om det ska vara värt namnet naturvård. Samt att vi kan slippa okynnesåkning med fruktansvärt buller och skitiga bensinmotorer i känsliga miljöer.

Tag med kikare och kom ut och titta nästa sommar och se själva vad det finns för arter. Jag ser fram mot att få svar på mina frågor. För det finns väl forskning/kunskap om vår miljö och dess oerhört positiva utveckling för vår hälsa och även vikten av att skydda våra vänner? Vi har inte rätt att sätta oss över levande ting av egoistiska skäl eller på grund av särintressen, eller? Risken är stor att framtidens människor (barnbarnsbarn?) kommer att skratta alternativt gråta åt/över oss.

Det här citatet är helt enastående och högaktuellt:

"Människans hjärta hårdnar när det är avskilt från naturen och bristen på respekt för levande ting leder snart till brist på respekt också för människan." (Luther Standing Bear, indianhövding cirka 1850)

Ann i Bölen, Höga Kusten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons