Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför behövs en kronikergaranti?

/

Fler patienter med snabba och enkla åkommor eller sjukdomar får behandling snabbare än förr. Detta har skett på bekostnad av kroniskt sjuka patienter.

Annons

Vi deltog nyligen i ett seminarium med rubriken "Vårdgaranti eller vårdlotteri?" Arrangör var handikappföreningarnas samarbetsorgan, HSO, i vårt län.

I en politikerpanel satt, förutom undertecknade, även sjukvårdslandstingsrådet Jacomina Berteema, samt en tjänsteman från landstinget.

Seminariet belyste en rad högintressanta vårdfrågor, såsom: Vill någon jobba i vården 2015? Vårdgaranti och kömiljard, Varför kommer så många till akuten?

Vårdgarantin har funnits i Sverige i över 20 år. Den utlovar bland annat att patienten ska få komma på remiss till specialistsjukvård inom 90 dagar, samt till behandling inom 90 dagar därefter. År 2009 införde den borgerliga regeringen den så kallad Kömiljarden. De landsting som klarar att ta emot en hög andel nybesök inom utsatta gränser, vanligen 60 dagar, belönas med pengar ur denna Kömiljard.

Det har uppstått en hel del olika effekter av denna Kömiljard. En effekt är att fler patienter med snabba och relativt enkla åkommor eller sjukdomar får behandling snabbare än förr. Detta har skett på bekostnad av kroniskt sjuka patienter, som behöver återkommande specialistsjukvård. Deras besök hos doktorn ger inga pengar från Kömiljarden.

I Västernorrland drabbades 2011 ett antal patienter med ögonsjukdomar allvarligt på grund av att de fått vänta för länge på behandling. Detta ledde i sin tur till att Hälso- och sjukvårdsnämnden förra året inrättade en Kronikergaranti inom ögonsjukvården. Något som inte skulle ha behövts om Hälso- och sjukvårdslagen hade följts. Den lagen säger nämligen att de svårast sjuka ska ha vård först!

De patientskador som uppmärksammades inom ögonsjukvården har kritiserats av Socialstyrelsen. Läkare i länet har vittnat om att enklare och snabbare åtgärder går före komplexa åtgärder, relativt friska går före multisjuka.

I slutet av denna seminariedag fick vi politiker presentera ett till två personliga vallöften. Våra vallöften blev: Bort med vinster i vården! (Lars-Gunnar), Rätt yrkesgrupp till varje arbetsuppgift (Ewa) och Satsa på en bättre arbetsmiljö (Ewa).

Men vad utlovade det ansvariga sjukvårdslandstingsrådet? Jo, en Kronikergaranti inom alla vårdområden!

Drygt 20 år efter att vårdgarantin blev lag så behövs det en allmän kronikergaranti i det borgerligt styrda landstinget Västernorrland.

För oss är detta ett klart bevis för att jakten på Kömiljarden har fört sjukvården vilse. De svårast sjuka har hamnat längst bak i kön. Så länge denna kömiljard är viktigare än att uppfylla Hälso- och sjukvårdslagen så kommer detta tyvärr att bestå.

Ewa Back

Gruppledare (S) i Hälso- och sjukvårdsnämnden

Lars-Gunnar Hultin

Gruppledare (V) i landstinget

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons