Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdtider och rehabilitering för Strokedrabbade med olika Afasiskador

Afasiföreningarna i Västernorrland har uppmärksammat flera områden som det är viktigt att länets kommuner arbetar med för att tillförsäkra personer med afasi mänskliga rättigheter.

Annons

Vårdtiderna inom akutsjukvården har under de senaste åren blivit allt kortare och antalet platser inom rehabilitering och geriatrik har minskat. Riks-Strokes undersökning från 2012 visar att den genomsnittliga vårdtiden inom akutvården var tolv dagar 2011. Primärvård och kommuner får därför ett huvudansvar för rehabilitering av personer med afasi. Trots detta är primärvård och kommuner dåligt rustade för att möta personer med afasi och deras behov.

I Västernorrlands läns landsting finns det cirka sju logopedtjänster som arbetar med afasiskador i sin tjänst. I kommunerna i Västernorrland finns inga logopeder anställda. Det leder till att personer med afasi isoleras hemma eller på kommunala boenden utan att få tillgång till kommunikativ rehabilitering. Detta står i strid mot FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som Sverige ratificerade år 2008.

Afasiföreningarna i Västernorrland har uppmärksammat flera områden som det är viktigt att länets kommuner arbetar med för att tillförsäkra personer med afasi mänskliga rättigheter.

* Uppföljning efter akutsjukvården är som regel alltför dålig. Personer med afasi och deras anhöriga får inte tillräckligt stöd.

* Det finns för få anställda logopeder som arbetar med afasi. Främst kommuner men även i landstingen, framför allt öppenvården.

* Det behövs bättre fokus på att upptäcka och identifiera alla de personer som har, eller som riskerar att få, afasi i akutfasen.

I dag har logopederna inom akutsjukvården ett stort fokus på sväljproblematiken. (Se nationella riktlinjer om sväljfunktion vid stroke.) Detta i kombination med att akutvårdtiderna är korta gör att många skrivs ut utan att ha utretts om de har afasi. Uppföljningen på dessa personer har även stora brister.

Det är hög tid att situationen för personer som fått afasi uppmärksammas. Det är illavarslande när en kommun möter de medborgare som behöver mest stöd med tystnad. Ge personer med afasi möjlighet till rehabilitering.

Brita Sandin

Ordförande i Västernorrlands Läns Afasiförening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons