Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdskador – måste komma under lupp!

Läkaren ändrade mot min vilja hjärtmedicinen som jag hade haft i 18 år och som fungerat suveränt. Detta skulle visa sig ta en ände med nära nog förskräckelse.

Annons

Det var en helt passande artikel på Allehanda.se den 7/2 om att vården ger skador för 200 miljoner. Sånt här måste komma i dagen för allmänhetens kännedom. Många drabbas, utan att det kommer till offentlighet. Jag anammar artikeln genom två fall som drabbat mig. Tyvärr måste jag förbli anonym, men det som hänt finns i sjukhusens journaler.

I fjol sommar gjorde jag ett EKG på Örnsköldsviks sjukhus. Värdena var ypperliga för åldern och jag kände mig faktiskt ännu friskare efter besöket tills något hände;

Läkaren ändrade nämligen mot min vilja hjärtmedicinen som jag hade haft i 18 år och som fungerat suveränt. Han förskrev en helt ny. Detta skulle visa sig ta en ände med nära nog förskräckelse. Svag hjärtklappning började dagen efter bytet, den upphörde efter en stund men nästa och nästa dag ökade den allt eftersom men upphörde efter nån halvtimme. Jag trodde detta var helt normalt. Fredag eftermiddag samma vecka kulminerade besvären, pulsen steg till 140 slag och avtog inte. Den lamslog mig totalt. Då befann jag mig på en ö i ett annat län och ringde 1177 som, tack och lov, ordnade hjälp.

Vägverkets färja måste chartras för transport sent på kvällen. Det tog över tre timmar innan den kunde hämta mig, sedan ambulans till universitetssjukhuset i Umeå där jag lades in klockan ett på natten. Då hade pulsen varit mycket hög hela tiden. Jag fick hjälp och återfick omgående min vanliga medicin och läkaren där ställde den naturliga frågan som jag inte kunde besvara, varför medicinbyte hade skett. Jag var fullt återställd morgonen därpå och skrevs ut.

Senare har jag förstått varför läkaren på sjukhuset i Ö-vik ändrade medicineringen, jo den nya var fyra gånger billigare än den jag haft! Men han ställde till det för landstinget i Västernorrland som fick en trolig nota från Umeå på minst 25 000 kr för transporter och vård. Det var alltså fel medicin – för prisets skull – som åstadkom allt detta.

Vid nästa möte med en annan vetenskap för en gråstarroperation, ordinerades jag droppar för ögonen, utan någon som helst förklaring varför. Bara mitt enkla förnuft sa, att det skulle vara så. Medicinen kunde jag däremot inte använda, den passade inte men läkaren hade skrivit ut en stor förpackning som kostade 220 kronor. Av den kunde jag bara använda en liten, liten bråkdel, resten kastades. I detta fall skulle en provförpackning varit lämpligast.

Av ovanstående (enbart två fall) kan man förstå varför sjukhus- och läkemedelskostnaderna stiger så våldsamt och orsakar dessutom problem för den som söker vård. Androm till varnagel, samhället till stora onödiga kostnader.

Anonym

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons