Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdskador är ingen quick fix

/

Jacomina Beertema (M): "Att förstöra går fort, att återställa tar tid."

Annons

I nyhetsartikeln "Vården skadar för 200 miljoner" på Allehanda.se den 8/2 uttalar sig landstingets oppositionsråd Elisabet Strömqvist (S) om vårdskador. Det är bra att Elisabet uppmärksammar behovet av att hindra vårdskador. De insatser för patientsäkerhet som görs av våra medarbetare sedan några år tillbaka, och som har rönt uppmärksamhet i övriga Sverige, tycks tyvärr ha gått henne helt förbi.

Vi har en nollvision vad gäller vårdskador. Vi är fullt medvetna om att det finns en mänsklig faktor i vården som gör att det ändå blir fel ibland. Vi vet att det kan uppstå komplikationer utan påvisbara orsaker. Men vårdskador ska begränsas till det yttersta, inte i första hand av ekonomiska skäl utan för att undvika mänskligt lidande.

Alla extra satsningar kostar emellertid. Under Elisabets styre avsattes inte en krona till patientsäkerhetsarbete. Enligt tidningsartikeln menar Elisabet att mycket kan göras med ganska enkla medel. Om hon tror det, varför gjorde hon då inte det när hon kunde? Patientsäkerhetsarbetet i landstinget fick fart först 2011, i och med maktskiftet. Den nya landstingsstyrelsen avsatte 36 miljoner kronor för patientsäkerhetsarbete, 12 miljoner kronor per år i tre år. Pengarna var en belöning från staten för det framgångsrika patientsäkerhetsarbete som våra medarbetare hade gjort under 2011.

Landstingsdirektören tillsatte en Kvalitets- och patientsäkerhetsenhet. Den arbetar systematiskt med att skapa en säkerhetskultur inom hela sjukvårdsapparaten. Det är ett idogt arbete som börjat ge resultat. Till exempel har andelen patienter med trycksår minskat kraftigt i vårt landsting jämfört med den första mätningen våren 2011 och vi har tillsammans med tre andra landsting minst andel allvarliga trycksår. Antibiotikaförskrivningen har fortsatt att minska. Det arbetas aktivt med att minska överbeläggningar och utlokalisering av patienter. Förskrivning av sömnmedel och lugnande mediciner till äldre har fortsatt att minska. Mycket mer finns att läsa i den patientsäkerhetsberättelse som nu kommit för fjärde året i rad.

Jag hoppas att oppositionen nu seriöst engagerar sig i patientsäkerhetsfrågan och inte fortsätter tro att det är en quick fix med enkla medel. Samt förstår behovet av reparation efter den arbetsmiljöförstöring på sjukhusen som S och V lämnade efter sig med hjälp av Mantec. Vi arbetar hårt för kompetensförsörjning, för medarbetarnas kompetensutveckling och för en bättre balans mellan yrkeskategorierna, då S och V:s nedskärningar gick speciellt hårt åt undersköterskor och läkarsekreterare. Att förstöra går fort, att återställa tar tid.

Jacomina Beertema (M)

Landstingsråd

Ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons