Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värdig vård och omsorg

Annons

Efter att ha läst om den vanvård av våra äldre som förekommer inom boenden landet runt vill jag förmedla en helt annan bild. Sedan fyra år tillbaka är jag volontär på Lejonbackens vård- och omsorgsboende. Jag besöker samma avdelning två till tre eftermiddagar i veckan. De två första åren bodde här personer med behov av smärtlindring, vård och omsorg i livets slutskede.

En personalgrupp med stora kunskaper inom området, stor empati och kärlek fanns till för de boende, ung som äldre. Det fanns en vilja, en ambition och ett engagemang att erbjuda de boende samt deras anhöriga en livskvalitet, värme och omsorg till slutet. Personalen hade en enorm förmåga att på ett mycket värdigt sätt bemöta mycket sjuka människor samt deras anhöriga. Det var de boendes vilja och önskemål som var a och o.

Sedan en tid tillbaka har avdelningens innehåll förändrats. Här bor nu multisjuka äldre, personer med demensdiagnos, cancerpatienter och personer med ett normalt åldrande. Men personalen är densamma! Samma entusiasm, samma värme och kärlek till de boende. Lugnet och ron präglar hela avdelningen. Det finns alltid tid för en kram, en hand på axeln. Alla måltider sker i lugn och ro. Ljus på matbordet, fint dukat, maten serveras i skålar och alla som kan tar för sig själv. Det är att visa respekt och värdighet. Precis det som alla är värda. Alla får äta innan det dukas av. Ingen stress vid måltiderna. Vi pratar, skrattar och trivs tillsammans, alla.

Har aldrig märkt att någon boende någonsin kränkts. Frågade en kvinna om hon hade något att klaga över. Absolut inte blev svaret. "Personalen är helt underbar, så omtänksam och så rar. De gör allt de kan för att vi ska få ha det så här bra. Maten är god. En eloge till Örnsköldsgårdens kök som serverar mycket bra mat". Jag hör sällan eller aldrig klagomål från de boende eller deras anhöriga. Personalen älskar sitt jobb och även om det är tungt så märks det aldrig gentemot de boende. Aldrig någon irritation. Det är till sådan verksamhet våra skattepengar ska gå. Vi har alla en rättighet att få leva livet hela livet ut.

Önskar SÅ att fler skulle ta chansen att vara volontär! Jag får så mycket tillbaka av tacksamhet från såväl de boende som personal och anhöriga. Inte minst lär jag mig något var dag.

Ulla G Larsson

F d sjuksköterska och s(volontär)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons