Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var finns nytänkandet?

Alternativet som borde prövas nu när man kan styra via en ny sammanförd organisation, är att sprida specialistsjukvården också till de mindre sjukhusen.

Annons

Under åren 2002-2010 hade undertecknad förmånen att sitta med i vårt landstingsfullmäktige. Förmånen säger jag därför att det ger inblickar i ett av de viktigaste områden vi har med avseende på god välfärd.

Sjukvården är en fundamental del av vår trygghetsupplevelse. I laglig mening skall vi alla ha rätt till god vård, oberoende av om vi valt att bo i den ena eller andra orten. Det ställer i sig särskilda krav på hur sjukvården är organiserad. När behov av akutsjukvård föreligger, är avstånden till vården ofta livsavgörande.

Redan 2004 motionerade undertecknad i landstinget med budskapet att specialistsjukvården i länet skulle fördelas ut på ett rimligt sätt över de tre sjukhus vi nu har kvar. En motion som fick stöd av delar av landstingsfullmäktige, men inte av den då ledande S-majoriteten. De återkommande underskotten i landstingets verksamhet var lika påtagliga då som de är nu. Den politiska bot man sökt använda, ser av resultatet att döma ut att vara lika misslyckad nu, som då.

Det stora sjukhuset, länssjukhuset har en helt dominerande ställning i länets sjukvård i dag. En ställning som snarare förstärkts än försvagats över de gångna åren. Det nuvarande sjukvårdslandstingsrådet, förde redan för flera år sedan i alliansgruppen linjen att Sollefteå sjukhus borde bantas och fråntas akutstatus. Att man nu, med från Härnösand tidigare känd ordning, sätter in attacken är inte oväntat.

Finns då någon annan väg att gå? Tydligen tycker inte de politiskt ansvariga det, inte ens sjukvårdspartiet som tidigare stått upp för de mindre sjukhusen. Då bör man ha i åtanke att den vägen att vandra hittills bara gett nya problem med tillgänglighet och kostnader.

Alternativet som borde prövas nu när man kan styra via en ny sammanförd organisation, är att sprida specialistsjukvården också till de mindre sjukhusen. Ge dem ett huvudansvar för delar av länets sjukvård. Det skulle avlasta länssjukhuset som av många rapporter genom åren har behov av avlastning.

Det skulle ge de mindre sjukhusen en större legitimitet, kostnadsmassan skulle fördelas ut på ett större underlag för dem. Och den geografiska tillgängligheten för specialiserad vård skulle få ett betydligt mer demokratiskt innehåll, än om vi snart alla måste till länssjukhuset i länets södra hörn för vård.

Det är sorgligt att vårt län inte skall kunna enas om en fördelning av sjukvården som gynnar det stora flertalet. Det ligger ingen självklarhet i att lönsamheten och tillgängligheten kommer att öka med den utvecklingen. Spåren från tidigare år förskräcker. Var finns nytänkandet?

Jarl Strömbäck

SPI Välfärden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons