Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet tar avstånd från våldet

Annons
Vänsterpartiet tar avstånd från våldet

Torsten Eriksson tar till oförskämda brösttoner gentemot Gudrun Schyman och vänsterpartiet i sin insändare i TÅ den 24 oktober.

Är det någon som "balanserar mellan dikt och verklighet" är det Torsten Eriksson.

Eriksson beskyller "kommunister" inom v och mp som anhängare till de våldsamma upploppen i Göteborg under EU-mötet. Sanningen är den att Gudrun Schyman talade inför 20000 fredliga demonstranter mot EU, där hon tog avstånd från våldsmetoderna!

Sedan är det en annan sak att många menar att kravallerna provocerats fram av oskickliga poliser, som nu inte behöver stå till svars för överträdda befogenheter, medan en nästan ihjälskjuten "huligan" döms till ett orimligt hårt straff, i "rättssamhället" Sverige.

Vad gäller det vansinne som nu pågår i Afghanistan, ett övergrepp på en utsvulten befolkning, som redan lidit intill den mänskliga bristningsgränsen, har v och mp protesterat. Det hedrar vänstern och miljöpartiet! Och protesterna saknar inte den grund som Eriksson antyder i sina vilda slängar.

Det FN-beslut som Eriksson åberopar är inte så tillämpligt i detta fall. Beslutet grundar sig på FN-stadgans 52:a paragraf och Göran Perssons och Anna Lindhs tolkning av paragrafen tillbakavisas bestämt och konsekvent av Sveriges nuvarande kanske främsta experter på FN:s regelverk, de båda ambassadörerna Sverker Åström och Maj-Britt Theorin (s)! Säkert skulle gamla hederliga socialdemokrater som Inga Thorsson, Alva Myrdahl eller Olof Palme gjort samma tolkning om dessa varit i livet. Troligtvis vilar USA:s och britternas "bevis" mot bin Ladin på samma osäkra grund, som Göran Perssons tolkning av FN-stadgan.

Sveriges säkerhetspolitik har alltid vilat på alliansfrihetens och neutralitetens grund, allt sedan arbetarrörelsen fick en maktposition på den politiska scenen. (Det är detta v och mp fortsätter att hävda). Dessa principer håller nu den socialdemokratiska trion Persson/Lindh/Schori på att spela bort, i hägnet av EU-medlemsskapet!

Förhoppningsvis kommer folks missnöje med borgarnas och s-etablissemangets okritiska hållning till USA och EU att avspegla sig i nästa års riksdagsval.

Birger Strömberg (v)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons