Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet svarar om ansvaret för landsbygden: (V)isst har vi kurage

/

Annons

Svar till Stig Lindblad, ”Apropå hotet mot Mogårn och Sidensjögården: Är Vänstern ett parti som värnar om landsbygden?”, Ordet fritt 13 juni.

Lindblad berömmer Vänsterpartiet för att vi bekämpar orättvisor, men undrar om vi har kurage att förhindra Mogårns nedläggning.

Ja, vi har kurage att ta ställning till förslagen om Mogårn och Sidensjögården.

Det har inte varit lätt och vi förstår den oro som finns. Vi har utgått från behoven hos de äldre samt från personalens behov av en bra arbetsmiljö. De befintliga lokalerna klarar inte dessa krav och det är tyvärr inte rimligt ekonomiskt att renovera.

Det är också viktigt att beslutet ingår i en plan för att utveckla vård- och omsorgsboendena. Kommunen planerar för 90 nya platser som bör placeras på den eller de orter där behoven är störst.

Vi håller med Stig Lindblad om att detta är en del av frågan om landsbygdens utveckling och är glada över alla de idéer som kommit in.

■■ För fler insändare, klicka här.

I V- och S-budgeten för kommunen finns flera punkter som utifrån detta är viktiga: Övikshem får ett tydligare uppdrag att ordna fler lägenheter och trygghetsboenden i kommunen. Arbetet med att utreda förutsättningarna för avgiftsfri kollektivtrafik prioriteras. Byarna ska ges stöd för att arbeta fram och genomföra egna utvecklingsplaner. Kommunens anställda ska erbjudas heltid.

Och viktigast: ”Vänsterpartiets grundsyn är att vård ska fördelas utifrån behov och inte vara beroende av plånbokens storlek. Därför vill vi hålla marknad och vinstintressen utanför vården och omsorgen. I grunden måste samhället stå som garant för en likvärdig vård och omsorg för alla, eftersom marknaden aldrig kommer att lösa vården och omsorgen på landsbygden.” (Vänsterpartiets landsbygdspolitiska program).

Gunnar Eklöf

Kerstin Lindgren-Fors

Vänsterpartiet i omsorgsnämnden

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons