Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välj rätt ros i dag – handla med omtanke!

Kommer du ge bort en ros till någon i dag? Glöm inte bort att välja den med omsorg.

Annons

Det är alla hjärtans dag och bara i Sverige köper vi runt fyra miljoner rosor för att ge bort till nära och kära. Visste du att en stor del av rosorna kommer från Kenya, Etiopien, Colombia och Ecuador? Arbetet ger viktiga arbetstillfällen, men arbetssituationen inom blomsterindustrin är ingen dans på rosor.

Många anställda utsätts för giftiga kemikalier som blommorna måste besprutas med. Majoriteten tjänar så lite att det inte täcker deras familjers grundläggande behov som mat, rent vatten, kläder eller skolgång för barnen.

Alla hjärtans dag kan vara ett tillfälle att visa omtanke för människor i vår närhet, men också ett tillfälle att visa omtanke om de människor på andra sidan jordklotet som odlar de rosorna vi ger bort.

Att handla Fairtrade-märkt kan ibland kosta lite extra. När jag betalar lite mer för en Fairtrade-märkt produkt vet jag att de anställda på rosodlingarna får en tryggare arbetsplats då hantering av farliga kemikalier förbjuds eller kontrolleras, de anställda får utbildning och tillräckliga skyddskläder och all form av diskriminering är förbjuden. Dessutom får de genom sin försäljning en Fairtrade-premie som kan investeras i brunnar, en skola eller hälsovård. Det ger dem handlingskraft att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor, både för sig själva och sina familjer.

Vi är redan många som tycker att det här är viktigt. I dag är var femte ros som säljs i Sverige Fairtrade-märkt. Vi kan bli ännu fler som bidrar till en bättre värld. Ingen kan rädda världen på egen hand, men om alla drar ett litet strå till stacken, så kan vi på allvar göra stor skillnad. Om vi ger bort en ros på alla hjärtans dag så blir det en Fairtrade-märkt ros.

Fairtrade-ambassadörerna:

Ines Bylund, Härnösand

Göran Hådén, Härnösand

Mikaela Edholm, Härnösand

Mona Hultin, Härnösand

Fatima Arianpour, Härnösand

Ingrid Söderberg, Härnösand

Berit Wiklund, Kramfors

Eva Tånneryd, Kramfors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons