Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldet mot kvinnorna

Annons
Våldet mot kvinnorna

Vi deltog den 3 december i en debatt om kvinnovåld i Sollefteå. Ämnet är angeläget, och det är därför viktigt att diskussionen fortsätter i hela samhället.

Om våldet mot kvinnor skall stoppas måste vi börja med vårt eget civilkurage. Vi kan inte fortsätta leva i ett samhälle där för många inte bryr sig. Det ska inte kunna vara så att någon ser men väljer att vända andra kinden till när en kvinna bli slagen i hemmet eller någon annan stans. Vi menar att det finns några måsten som ska gälla för alla som ser en kvinna bli slagen: Våga se, våga fråga, våga lägga sig i, våga reagera.

Som män anser vi att våld mot kvinnor är det bland det mest fega och respektlösa som finns. Vi menar att det är dags att sluta vela och börja göra något konkret. Och det finns verkligen saker som kan göras.

Det första är att angripa problemet där det uppstår. Det måste göras fullständigt klart för alla att ansvaret vilar på den som slår och ingen annan. Det är aldrig den slagna kvinnan, samhället, kulturen eller något annat som bär ansvaret. Tyvärr ser inte alla saken på samma sätt, utan det finns de som försöker bortförklara våld mot kvinnor på olika sätt. Vi säger: Sluta upp med det. Ställ den skyldige till ansvar - inte offret.

Det är också av yttersta vikt att de som tar emot en anmälan om våld mot kvinnor verkligen tar den på allvar. Alltför många gånger kommer det en anmälan som den berörde handläggaren eller vårdgivaren förhalar i hopp om att allt ska rinna ut i glömska. Det är i princip detsamma som att medverka till att misshandeln ska få fortgå. Det kan självklart aldrig accepteras.

Vidare måste lagen användas så att den slagna kvinnans rättigheter sätts i centrum. Om någon ska lämna hemmet så är det den som slår, inte den som blir slagen. Om det krävs föreslår vi att mannen ska förses med fotboja och tvingas uppehålla sig i en annan kommun för att kvinnan ska känna sig trygg och säker. Den slagna kvinnan ska aldrig behöva smyga iväg från hemmet som en tjuv om natten utan det är självklart mannen som ska tvingas lämna hemmet.

När lagen väl haft sin gång ska samhället och vi i omgivningen helhjärtat agera till stöd för kvinnan. Det innebär att vi ska bekräfta den misshandlade, inpränta för henne att det är ett allvarligt brott och hjälpa henne att lägga skulden rätt. De här reglerna ska inte bara vara något som du och jag ska följa utan finnas definierade på varje arbetsplats. Inte minst är det viktigt att dessa regler finns inom socialtjänst, rättsmyndigheter, tandvård och sjukvård som får ta emot dessa offer.

Till sist anser vi också att det i varje kommun bör finnas en kvinnojour som kan hjälpa de kvinnor som blivit tvungna att fly sitt hem. Hos kvinnojouren kan dessa kvinnor få skydd och stöd tills den mannen har förpassats dit han ska.

Det finns säkert fler konkreta förslag på hur kvinnovåld kan motverkas. Vi hoppas att fler tar bladet från munnen och ställer upp för ett samhälle där alla - även kvinnor - kan bo i trygghet och säkerhet.

Lars Persson och Don Rösberg

Riksdagskandidater

Folkpartiet liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons