Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad behöver Sverige?

/

Annons

Alliansen förbereder just nu sin budget. Som regering ansvarar de för att bestämma hur vi ska prioritera de pengar som vi tillsammans i det här landet har slitit ihop. Deras största förslag är redan känt. De vill genomföra ett femte jobbskatteavdrag. Det är det som Alliansen hoppas ska göra Sverige till ett bättre land.

Vi tror Sverige behöver något annat. Terminen har just rullat igång på Sveriges skolor. Barn och ungdomar återvänder från sommarlovet och ska få de bästa förutsättningarna att få med sig allt man behöver för att kunna få ett jobb, känna hopp inför framtiden och förverkliga sina drömmar. Men alla får inte det. Varje år lämnar mer än 12 000 barn grundskolan utan att ens ha fått med sig tillräckligt för att söka till gymnasiet.

Forskningen är tydlig med varför. I svensk skola har eleverna för lite tid med sina lärare. Klasserna har blivit allt större, och lärare tvingas ägna tid åt att fylla i papper istället för att vara med eleverna.

Det är också skolan som fått betala för många av alliansens redan genomförda skattesänkningar. Sedan 2006, då Jan Björklund blev skolminister, har 12 600 pedagogiska tjänster försvunnit från svensk skola. Med färre vuxna i skolan blir det mindre tid för eleverna. Med allt tuffare arbetsmiljö är det också allt färre som väljer att studera till lärare, och vi riskerar att inte få de bästa lärarna till våra barn.

Det femte jobbskatteavdraget innebär ett par hundralappar i månaden för en medelinkomsttagare. För en höginkomsttagare blir det mer, men som mest lite mer än 500 kronor i månaden. Det är väl alltid trevligt med sänkt skatt, men vad betyder några hundralappar om ens barn inte blir sedda i skolan?

Alliansen menar att det femte jobbskatteavdraget ska ge nya jobb. Det första, andra, tredje och fjärde jobbskatteavdraget har inte bitit mot arbetslösheten. Arbetslösheten är högre nu än när alliansen bildade regering. Att anställa fler i skolan är då ett säkrare sätt att verkligen få fler jobb. Får barnen en bra utbildning är de också bättre rustade att klara arbetsmarknadens krav, det är bland unga som saknar gymnasieutbildning som arbetslösheten är som allra högst.

Ska vi på sikt klara jobben kräver det att vi investerar i sådant som gör att nya företag och industrier växer fram. Vi vet att vi måste ta oss an klimatutmaningen och klara en tid där vi inte har tillgång till billig olja. Att då se till att tågen går i tid, rusta upp miljonprogrammens slitna områden och bygga grönare städer är sådant som gör att vi klarar klimatet och som skapar jobb. Historiskt har nya industrier växt fram när uppfinningar kommit ur samhällets behov. ABB växte ur samhällsinvesteringar i nya elnät, Ericsson ur investeringar i telenätet. Snart blev det globala företag med stor export. Om hela världen samtidigt söker efter bättre transporter, sätt att bygga gröna städer och moderna energisystem så är det såklart också där som framtidens svenska exportsuccéer går att finna.

Gröna jobb kan också växa fram på landsbygden. Om vi ger skolor och äldreboenden möjlighet att köpa mat från sina lokala jordbrukare – istället för att köpa sådant som körts hundratals mil och kött från djur som behandlats på sätt som inte tillåts i Sverige – ja, då ger det mer jobb här hemma. På landsbygden kan vi också tillverka en del av framtidens bilbränslen om vi ger bönder möjlighet att tillverka biogas av sitt gödsel. LRF och Miljöpartiet driver sådana förslag, men Alliansen har sagt nej.

För oss är prioriteringen enkel. Istället för ett femte jobbskatteavdrag vill Miljöpartiet därför i första hand använda våra pengar till skolan och miljön. Det är bättre för framtiden, barnen och jobben.

Gustav Fridolin, språkrör Miljöpartiet de gröna

Göran Hådén, partistyrelseledamot (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons