Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är det egentligen som händer på Sollefteå akutsjukhus – och vem tar besluten?

/
  • Vad händer på Sollefteå akutsjukhus – och vem tar besluten? undrar insändarskribenten.

Annons

”Inga utbudsförändringar på sjukhusen får ske utan politiska beslut...” – och ändå händer det hela tiden. Vem är ansvarig? Länsklinikcheferna ligger hela tiden steget före politiken. Arbetar de strategiskt utifrån givna order av politiken?!

Sedan det så kallade omtaget har följande utbudsförändringar skett på Sollefteå akutsjukhus:

Operationer av tjocktarmscancer flyttades den 1 januari 2016 utan risk- och konsekvensanalys, vilket skulle göras enligt beslut utifrån hur det påverkade andra verksamheter.

Ortopedtekniker från Sundsvall vägrar numera att åka till Sollefteå sjukhus, för det tar så mycket tid och är så långt att resa. För patienter i västra Sollefteå är det dubbelt så långt som för patienter i Ånge-Sundsvall.

Länsklinikchefen för ortopedi vägrar göra avrop för ortopedläkare till Sollefteå sjukhus. Anställer läkaren i Sundsvall i stället. Ortopedläkare på Sollefteå sjukhus erbjuder sig flytta sin semester. Klinikchefen vägrar.

■■ För fler insändare, klicka här.

Ortopeder slutar nu på Sollefteå sjukhus. Är läkare från Sundsvall informerade om att de ska arbete regelbundet i Sollefteå med elektiva operationer?

Länsklinkchefen för kirurgi bestämmer att de kirurger som finns i Sollefteå inte får operera i sommar. En utredning pågår att lägga ner även akut kirurgi.

Smärtkliniken har nu lagts ner på obestämd tid på oklara grunder. Patienterna blir hänvisade till vårdcentralens läkare som inte har den kompetensen.

Lab hotat, ingen rekrytering sker. Hänvisar till personalbrist eller handlar det om ovilja att anställa? Utan lab-verksamhet på kvällar och nätter läggs verksamheter ner ”av sig själv”.

Utredning pågår om nedläggning av BB/förlossning. ”Föda barn gör man ju sällan, eller hur?” Men tar man bort förlossning försvinner också kvinnokliniken, då få läkare vill arbeta bara på en mottagning – och så vidare.

Två frågor:

1. Har verkligen Sundvalls sjukhus en så enorm överkapacitet så detta inte blir något problem?

2. Vem har gett klinikcheferna order om att stänga och flytta verksamheterna innan beslut?

Här finns för oss medborgare ett tydligt mönster och landstingsledningen har satt en snöboll i rullning som kommer att drabba alla länets medborgare.

Vi har sedan omtaget fått höra mantrat ”Allt kan inte göras överallt…”

Det verkar vara dags att lägga till: ”Och speciellt inte i Sollefteå.”

KB

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons