Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: Planetens uppvärmning inte en moralisk fråga för individen – klimatproblemen kräver politiska beslut

/
  • Vänsterpartiet vill fasa ut de fossila bränslena så att all energianvändning är förnyelsebar år 2040.

Annons

Du kanske hör till dem som tycker vintrarna varit ovanligt snöfattiga och somrarna har varit ovanligt varma. Lugn, säger klimatskeptikerna. Det är normalt med varmare perioder och kallare perioder genom historien.

Det är sant, men endast två procent av alla klimatforskare tror inte att människans utsläpp påverkat klimatet. Alltså 98 procent av klimatforskarna är på det klara med att våra utsläpp påverkar temperaturen på planeten.

Vi ser värmerekord som kommer år efter år. I norra Nigeria kan det nu ibland bli 47 grader. I Arktis har kanadensiska inuiter börjat använda luftkonditionering.

Flera forskare tror att det kommer bli svårt att bedriva jordbruk i södra Europa och Nordafrika vid nästa sekelskifte. Vi som nordeuropéer kan knappast skratta hela vägen till banken när turistströmmarna vänder norrut, samtidigt som människor i söder svälter.

■■ För fler insändare, klicka här.

Fossila bränslen som diesel och bensin bidrar starkt till växthuseffekten vid förbränning. De flesta partier vill att Sverige ska vara ett föregångsland när det gäller klimatutsläpp, men hur många partier vågar stå för att de fossila bränslena fasas ut helt?

Vänsterpartiet vill fasa ut de fossila bränslena så att all energianvändning är förnyelsebar år 2040.

Det är lätt att säga att de flesta människor förstår det här och kommer göra klimatsmarta val. (V)i tycker inte att planetens uppvärmning ska vara en moralisk fråga för individen.

Om Sverige blir ett verkligt föregångsland när det gäller klimatutsläpp kommer troligtvis svenska företag kunna exportera smarta klimatlösningar. Men för att nå dit måste det ske stora investeringar och lagändringar.

På vår senaste kongress klubbade vi igenom ett ekologiskt-ekonomiskt punktprogram. Där betonar vi landsbygdens viktiga roll. Klimat- och energiomställningen kan inte lyckas utan att ta bättre vara på landsbygdens resurser. Väl fungerande infrastruktur och service måste därför finnas i hela landet.

Svenskt jordbruk och närproducerade livsmedel ska stödjas och utvecklas. Trä är ett överlägset byggmaterial ur klimatsynpunkt. Skog kan också för att framställa bioplaster och bränsle till flyg och sjöfart.

I staden ska bilen göras överflödig genom utbyggd kollektivtrafik. På landet kan större vägar elektrifieras (tekniken användes redan i dag lastbilar mellan Sandviken och Storvik).

Underhållet av järnvägen ska förstatligas. Vi vill ha produkter som kan repareras istället för slit-och-släng. Rot ska omvandlas från ett villaägarbidrag till ett omvandlingsstöd för klimat- och miljöanpassadeåtgärder.

Om marknaden får råda får vi en chock den dagen oljan tar slut. Att uppmana konsumenter att välja klimatkompenserade produkter är ett sätt för styrande att fly sitt ansvar.

Vi kan inte bekämpa klimatproblemen en och en, vi måste göra det tillsammans!

Anders Malmros

Vänsterpartiet Sollefteå

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons