Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V kritisk till nya asyllagen: Feststämning på Murbergets internationella fest kommer få en bitter bismak

/

Annons

Tisdagen den 21 juni i år röstade Sveriges riksdag igenom en lag som förvägrar människor som flyr undan förtryck och hot rättigheter som garanteras genom FN:s flyktingkonvention.

Flyktingar som enligt internationell rätt ska kunna söka en fristad i Sverige får inte längre permanent uppehållstillstånd och deras familjer får inte längre inresetillstånd till Sverige.

I morgon söndag hålls den internationella festen på Murberget i Härnösand där nya människor ska välkomnas, flyktingvolontärer prisas och det mångkulturella samhället visar upp sig.

Det är naturligtvis skitbra. Volontärer ska prisas, människor som vill bo här ska välkomnas och det är helt fantastiskt med en multikulturell festdag på Murberget.

Problemet jag ser i detta är att de vi ska välkomna nästa år på den internationella festen inte kommer att kunna glädja sig över feststämningen.

De kommer inte att kunna börja om på nytt i ett nytt hemland. Lägga allt det som de flytt från bakom sig och gå vidare.

De har bara tillfälliga uppehållstillstånd, och på grund av att anhöriginvandringen i praktiken stoppats får deras familjer stanna i helvetet – eller som andra klassens medborgare någonstans på vägen tills de som klarat sig hit skaffat sig anställningar med inkomster som inte finns.

■■ För fler insändare, klicka här.

Jag ser det också som ett problem att föreningen som arrangerar den internationella festen frontas av en riksdagsman för Socialdemokraterna som, tillsammans med Miljöpartiet, är de som röstat för den nya lagstiftningen.

Mitt i festyran känns det som en jävla dubbelmoral att spegla sig i glansen av de fantastiska människor som klarat sig hit, då de som fortfarande behöver vår hjälp nekas samma chans.

I Vänsterpartiet kallar vi den nya lagen för ”skitlagen” för det är en skitlag.

Den fyller ingen praktisk funktion mer än att splittra familjer, försvåra integration och placera människor i ett väntrum tills det någon gång blir fred där de kom ifrån, så de kan skickas tillbaka till ruinerna.

Vänsterpartiet har aldrig menat att alla världens flyktingar ska komma till Sverige. Men vi menar att vi kan göra mer om vi vill. Och just nu borde vi göra klart för EU att den nuvarande hållningen inte accepteras.

Vårt Sverige tar ansvar. Vårt Sverige låter inte människor på flykt vara i tvivel om att vi ska göra det rätta. Att som EU inte vilja ta ansvar och istället hävda Turkiet som en lämplig regim att utföra vårt humanitära arbete håller inte.

Sverige har gjort sin del, säger regeringen. Nu behöver vi andrum medan oroligheterna och det maktpolitiska spelet ute i världen fortsätter precis som förut.

Människor flyr för sina liv, familjer splittras, barn spolas iland på stränderna, människor blir hängande i taggtrådsstängsel eller fastnar i misär. Kvinnor utnyttjas och tvingas att sälja sig på vägen medan regeringen hävdar att Turkiet uppfyller sina åtaganden och vi dansar ringdans till världsmusik på Murberget.

För 27:e året året arrangeras i morgon den internationella festen på Murberget. Men insändarskribenten är orolig för att feststämningen nästa år, på grund av den nya asyllagen som Sveriges riksdag röstade igenom i juni, kommer att få en bitter bismak.

Urban Bolander

Ordförande, Vänsterpartiet Härnösand.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons