Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utveckla föreningsstödet!

Bidrag till föreningar står i dag inte i rättvist förhållande till den fantastiska nytta och de insatser som de gör för alla som bör i Örnsköldsviks kommun!

Annons

I samband med diskussionerna om utökat stöd till Modo Hockey kommer som ett brev på posten frågor från en rad andra för samhället viktiga föreningar. "Vad är det som vi gör värt?" En högst berättigad fråga. De här föreningarna har ropat på hjälp betydligt längre än hockeyn i allmänhet och Modo Hockey i synnerhet.

I kommunens olika nämnder talar vi ofta om att utöka samarbetet med föreningslivet/civilsamhället och att vi både behöver ge generella stöd till vissa typer av föreningar och uppdragsstöd för vissa verksamheter. Vi i Centerpartiet är särskilt intresserade av att olika aktörer – från företag till föreningar – får möjlighet att ta ansvar för olika uppdrag och erbjuda alternativ till verksamheter som i dag sker i kommunal regi.

Det handlar därmed inte bara om stöd till traditionell ungdoms- eller idrottsverksamhet utan om en genomgripande förändring av kommunens tänk och inställning till vad och på vilket sätt som föreningslivet/civilsamhället kan bidra till utveckling och tillväxt.

Det finns egentligen inga riktlinjer för hur stor del som olika bidrag och uppdragsavtal ska få när kommunen fördelar den allt för klena bidragspotten. I mångt och mycket bygger det på traditioner och vanans makt. Så här har vi alltid gjort. En utredning bör därför göras utifrån ett tillväxtperspektiv.

Det behöver tydliggöras hur pengar fördelas mellan vanliga normerande bidrag och andra bidrag via avtal. När det är klart kommer med all sannolikhet Kultur- och fritidnämndens budget att behöva ökade anslag för att kunna stödja alla våra föreningar och civilsamhället.

Bidrag till dessa står i dag inte i rättvist förhållande till den fantastiska nytta och de insatser som de gör för alla som bör i Örnsköldsviks kommun! Det får vi inte glömma bort nu när vi diskuterar hur viktiga Modo Hockey är.

Ulrik Ulander (C)

Anna-Britta Åkerlind (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons