Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utnyttja den friska skogsmiljön – ge bidrag till dem som tillgängliggör stigarna

/

Annons

För hundra år sedan vistades vi flera gånger så mycket i skogen. Det var stämpling av träd som skulle avverkas, manuell skogsavverkning, röjning av ungskog, sökning av slöjdämnen, till exempel medar, lieorv och knapa, utkörning av virke med häst, flottning, jakt och fiske, svamp- och bärplockning, myrslåtter, kottplockning med mera.

Vistelsen i skogsmiljö är positiv för vårt psykiska välbefinnande, man blir avstressad och lugn till sinnet och man tänker klart och konstruktivt. Troligen på grund av att skogsluften är betydligt renare än den inne i byn eller staden, och inte att förglömma Tystnaden. Skogsmiljön sitter nog i våra gener då våra förfäder där sökte skydd och en del av sin försörjning. Dessutom är vi på skogspromenaden befriade från minst hälften av den elektromagnetiska strålningen, EMF, som omger oss. EMF är bara hälften så hög inne i skogen, i gamla välslutna bestånd kan den vara mindre än 40 procent jämfört med på öppna ytor.

■■ För fler insändare, klicka här.

Vi bör med tanke på skogens positiva betydelse locka ut många fler människor att utnyttja den positiva skogsmiljön. Så riksdagen: besluta om bidrag till de som har gamla stigar på sina marker och vill göra dem mer tillgängliga, trivsamma och säkra medelst siktröjning, stamkvistning – där fina utsikter kan skapas, städning av stigen och dess närmiljö, spångat på våt- och myrmark, skyltning av stigarna, kartor och lägesangivningar. Det är inte bara min erfarenhet, att upplevelsen på en iordninggjord stig är betydligt högre!

Erland Lundgren

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons