Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utepedagogiken kan behöva revideras

/

Utevistelsen för de yngsta barnen kan behöva begränsas, för att inte förskolan skall bli en hälsorisk.,

Annons

Ingen som regelbundet passerar en förskola, har kunnat undgå att se hur mycket barnen vistas utomhus. Detta gäller även förskolor där endast de allra yngsta barnen går. En förklaring kan vara det beslut som har tagits i KF, om att förskolorna i Ö-vik skall arbeta utifrån den så kallade utepedagogiken.

Den kan behöva revideras, sedan ny forskning har konstaterat att för mycket utevistelse för små barn är stressande. Detta kunde man läsa om i Lärarnas tidning nr. 12/13. I studien som hade sammanställts av läkaren Margareta Söderberg undersöktes kortisolhalten, som är ett stresshormon, hos barn i åldern tre till sex år.

Den visade att "ju yngre barnen var, desto högre halter av stresshormonet.". Det är en ansträngning för kroppen att ha en massa kläder på sig när man skall gå ut. Riktigt små barn blir gärna stillasittande, hävdar hon.

Har förskolecheferna och personalen på kommunen förskolor fått del av de nya forskningsresultaten? Den frågan kan endast Lena Gidlund, verksamhetschef inom förskolan, besvara. Utevistelsen för de yngsta barnen kan behöva begränsas, för att inte förskolan skall behöva innebära en hälsorisk.

Mona Lundin

Förskollärare och debattör i barnomsorgsfrågor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons