Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan timmar ingen lön

Annons
Utan timmar ingen lön

Proffcom i Sollefteå säger upp X antal anställda med omedelbar verkan. Med andra ord från ena dan till den andra står X antal människor arbetslösa. Mittnytt sänder en intervju med Proffcoms vd i Sollefteå och han säger att dom är inte uppsagda utan dom är utan timmar.

Utan timmar, ingen lön!

Vilket lönesystem har dessa timanställda? Har dom ett rakt ackord som bygger helt på vad som produceras utan att ha en lön för "dötid" - så kallad garantilön? Då förstår jag att arbetsgivaren godtyckligt kan arbetsbefria sina timanställda utan det arbetsgivaransvar som lagen om anställningsskydd ger.

Jag kan inte finna att det står någonting i LAS om rätten att timanställa.

Är detta ett lokalt anställningsavtal? Är det någon som kan ge svar på denna fråga är jag tacksam. Svar till undertecknad, eller på insändar sidan.

Företaget visar ett osmakligt sätt att spara lönekostnader på, för om dom sagt upp dom timanställda så har dom enligt LAS ß 12 skyldighet att betala lön under uppsägningstiden oberoende om det funnits sysselsättning eller ej.

Detta missbruk av kryphål i LAS måste stävjas. Därför att dessa personer kan inte få A-kassa så länge dom inte står till arbetsmarknadens förfogande, och det gör dom inte så länge den "inkomstlösa" anställningen består. Eller är Proffcom ute för att försöka få dessa anställda att säga upp sig, med dom konsekvenser det medför för dom som säger upp sig?

Lennart Önblad

Metallsosse och LO-aktiv

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons