Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan personal inga företag

Annons
Utan personal inga företag

Sverige har drabbats av ett folkhälsoproblem som inte sett sin like sedan tuberkulosens dagar. Det problemet vill signaturen "Arbetsför" i en insändare den 3 april förklara med den ökade välfärden och stillasittandet. Lösningen är enkel: "knyt näven i fickan, ut och motionera", uppmanar skribenten.

Människor som är drabbade av utbrändhet och värk skulle själva ha orsakat sina tillstånd, genom lättja och brist på motion. Inte nog med det: insändaren hävdar dessutom att dessa sjuka bär skulden till att företag flyttar utomlands, bland annat till Estland. Det är nämligen inte "så konstigt att företag flyttar dit folk orkar arbeta".

Jag har länge varit nyfiken på hur de människor fungerar, som hänsynslöst driver sina anställda till sista droppen. Signaturen "Arbetsför" ger en del av svaret: en person som inte bara blint ser till sina egna intressen, utan också i sin blindhet alltid tror att det är någon annans fel om det blir problem. Han är snar att döma och fördöma, "vet" bäst hur andra borde leva sina liv - utan att ens bry sig om att ta reda på fakta. Exempelvis har det undgått "Arbetsför" att utbrändhet inte orsakas av välfärd och lättja utan av för höga påfrestningar i bland annat arbetet, och att värk snarare beror på för hög fysisk belastning än brist på motion.

Sverige behöver inte den sorts företagare som betraktar sina anställda som förbrukningsmaterial, och som flyttar utomlands när materialet är utslitet. Estland och andra mindre välmående länder behöver dem inte heller. Att förbruka hälsan hos ett lands befolkning minskar ingen fattigdom.

Signaturen "Arbetsför" påpekar att utan företag finns det inga arbetstagare. Må vara. Men utan arbetstagare - med hälsan i behåll! - finns inga företag.

Det Sverige behöver, om vi inte inom en snar framtid ska stå med en helt utsliten och förbrukad befolkning, är en annan syn på människan, arbetet och miljön. Vi behöver arbetsgivare som förvaltar sitt humankapital lika väl som sina maskiner.

Vi behöver kunskap som ger oss en samlad bild av belastningen på människan från såväl arbete (på arbetsplatsen och utanför) som av de påfrestningar vi utsätts för genom smuts och gifter i luften vi andas, vattnet vi dricker och maten vi äter. Och vi behöver forskning och vårdresurser för att hjälpa de redan drabbade.

Det vi inte behöver är människor som förnekar problemen och slår sig för bröstet därför att de själva har klarat sig. Hittills.

Gertie Gladnikoff

Arbetsoförmögen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons