Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppmana riksdagsledamöterna att rösta nej – det är de svaga som drabbas om rätten till uppehållstillstånd begränsas

/

Annons

Riksdagen ska den 21 juni besluta om en eventuell begränsning av möjligheterna att få uppehållstillstånd. Denna begränsning skulle inte minst drabba barn, tortyr- och traumaskadade samt funktionshindrade.

Vidare skulle det tvinga en mängd kvinnor att nu fly via de farliga vägar som många män tagit med förhoppningen om att kunna få hit sina familjer på ett tryggt sätt, då möjligheten till familjeåterförening för många genom lagförslaget skulle strypas. Flera har pekat på riskerna för inte minst sexuellt våld längs vägen.

■■ För fler insändare, klicka här.

Flera remissinstanser har även ställt sig frågande till om lagförslaget inte riskerar bryta mot exempelvis barnkonventionen, om det kommer ha någon effekt alls på antalet asylsökande, och om det inte kommer ha en skadlig effekt på integration såväl som domstolars och migrationsverkets arbetsbörda. Man har också gett förslag på bättre formuleringar av en lag av detta slag, vilka bör beaktas.

Trots detta ser förslaget ut att gå igenom. Därför är det nu upp till oss, var och en, att försöka hindra det. Om du, liksom jag och alla remissinstanser, anser att lagförslaget är alltför dåligt för att gå igenom – skriv till riksdagens ledamöter. Tillsammans kan vi respektfullt men fast visa att vi inte accepterar att mänskliga rättigheter blir privilegier staten kan låta bli att erbjuda. Historien skulle med rätta döma oss hårt för en sådan förändring.

Adressen för brev är Riksgatan 1, 100 12 Stockholm (skriv även namnet på tilltänkt ledamot på kuvertet).

Simon Hedlund

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons