Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar utan respekt

Annons
Ungdomar utan respekt

En gång var jag ute på stan och tog en glass på ett café bredvid Systembolaget. Det var en varm sommardag i juli, därför hade jag tagit mig tiden att sätta mig ner på uteserveringen.

Jag såg mig omkring, och vad såg jag? Mycket folk var i rörelse, men mina ögon fastnade på tre ungdomar, runt 17 eller 18 år, som hängde utanför Systembolaget. Vad väntade de på? Jag bestämde mig för att sitta kvar och vänta ut dem.

Efter bara några minuter kom en man fram emot dem. Han var nog runt 45 år, men han såg betydligt mer sliten ut. Han vinglade och gick ostadigt fram med krokig rygg. Den mannen mår inte riktigt bra, tänkte jag och såg honom gå fram och prata med ungdomarna.

Vad de diskuterade hörde jag inte, men det slutade med att ungdomarna gav honom pengar i form av ett antal lappar. Mannen gick in i butiken och återvände sedan med två påsar. En påse behöll han själv medan han gav en påse till ungdomarna.

Detta var den första och hittills enda form av langning som jag själv sett med egna ögon. Däremot vet jag att langning av tobak och sprit till ungdomar pågår dagligen, i varje liten stad, i hela vårt land.

Jag har inte levt mycket mer än 16 år på denna jord, men jag inser att jag lever i en generation som beter sig annorlunda än tidigare generationer. Under slutet av 90-talet uppstod en ny grupp av människor. De är inte barn och de är inte vuxna. De är ungdomar och kallas "fjortisar".

Den typiska fjortisen anser sig i större grad än vanliga ungdomar vara vuxen. Hon hänger ute med sina andra kompisar och beter sig på ett sätt som hon anser vara passande och vuxet. Hon är ute på fest varje helg och anser sig vara väldigt tuff och mogen. Fjortisarna av kvinnligt kön befäster tydligt sin position genom att klä sig utmanande och sexigt, medan de manliga är mycket svårare att upptäcka.

Nå, det jag nämnt ovan är lite överdrivet, men i stor grad stämmer det ganska bra. "Fjortisar", som de kallas av vissa, är mellan 13 och 15 år. De är ungdomar som försöker göra sig tuffa, ofta på falska grunder.

Att vara fjortis är inte något positivt. Det är en stämpel som sätts av något äldre ungdomar "som vet bättre", i alla fall tycker de det själva...

Jag vet inte hur det var tidigare under 1900-talet, men aldrig tidigare har väl ungdomen uppfört sig som den gör i dag? Jag känner flera ungdomar som snusar aktivt, några som röker och en del som varit på fyllan. Medelåldern för att bli av med sin oskuld ligger fortfarande ganska högt, 19-20 år, men den sjunker. Det finns dem som har sex redan i de tidigaste tonåren.

I övrigt tycker jag att många ungdomar uppför sig gräsligt mot äldre. Inget av den respekt som tidigare funnits finns kvar. Se bara på de misshandlingar som skett i skolan den senaste tiden. Varför händer sådant? Varför får det hända? Hur kan det hända?

Våldet i vår värld ökar. Slagsmål mellan ungdomar är inte vardag, men när det händer bryr sig nästan ingen. Senast i dag hörde jag att ett stort slagsmål, med 25 ungdomar inblandade, inträffat under helgen. Jag ryckte bara på axlarna, medan mina kompisar pratade med några andra som varit med i fajten.

En gång funderade jag över var mina snusande kompisar får tag i sina snusdosor. Jag gick och frågade och till svar fick jag bland annat att de fick från sina föräldrar. I övrigt svarade man att de bara gick in i en speciell butik och köpte det själva. Det finns alltså butiker i vår stad som säljer ut tobak till ungdomar under 18 år. Det är skamligt.

Jag har nämnt en massa påståenden nu, och vill ta chansen att sammanfatta.

Ungdomarna i vår tid börjar bli mer och mer oansvariga. De dricker, röker, snusar och slåss. Det är inte ännu så allvarligt, men det kan bli mycket värre. Ungdomar i helhet tappar just nu mer och mer respekt för äldre, då speciellt lärare. Lärarna på hög- och mellanstadiet tillbringar hela sin arbetstid med upproriska ungdomar. Ofta till en för låg lön.

Betygen somnior i Sverige går ut med blir allt sämre. Vårat språk blir förstört av all import av engelska ord. Särskrivning är nästan en landssjukdom.

Vems fel är nu detta? Jag vet inte. Men jag tror att det ökande våldet beror på allt våld i nyare filmer.

Jag tycker inte politiker tar tillräckligt mycket ansvar för ungdomarna i vårt land. Mer pengar måste satsas på utbildningen, det måste bli den viktigaste frågan i riksdagen.

Ung och undrande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons