Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung Vänster har fel om döva

Annons
Ung Vänster har fel om döva

Jag har läst Ung Vänsters kravlista. Jag vill bara tala om att jag ogillar en sak. Där stod att det finns problem på specialskolan. Till exempel skolan för döva/hörselskadade, där det finns en vi- och dom-känsla. Jag tycker att det inte stämmer.

Jag är en döv kille på 16 år. Till hösten är det mitt sista år på Kristinaskolan, den enda skolan i Norrland för döva/hörselskadade. Jag bor i Norrbotten och min skola finns i Västernorrland (55 mil enkel väg) så jag är en flygpendlare. Varje måndag åker jag ner till Härnösand, varje fredag och loven åker jag upp till Norrbotten. Jag är glad att få gå på en skola för döva/hörselskadade. I Norrbotten finns bara två döva som går på Kristinaskolan. I hela Norrbotten finns det cirka 70 döva och gravt hörselskadade. De flesta är i medelåldern och äldre, det är mycket få på ett så stort län.

Jag ber er på Ung Vänster att tänka om igen. Annars gör ni bara situationen värre för oss döva. Men jag tycker det är ok att skolan för döva/hörselskadade kan finnas i vanliga skolan (hörande skolan alltså) och ha dövklassrum på skolan. Jag vill slopa ordet "special" på vår skola. ("Specialskolan för döva/hörselskadade"). Jag vill att den ska ha ett mer neutralt namn: "Skolan för döva/hörselskadade". Om ordet special är med, kan det uppfattas som att vi är lite speciella och särskild undervisning används, och det är inte sant. Vi behöver bara teckenspråk på lektionerna.

Jag tycker också att det extra året ska tas bort för döva på skolan. Döva har 10-årig grundskola och 4 år på gymnasiet (5-åriga är mycket ovanligt men beror på vilket program man väljer). Så döva har längre tid på skolan än hörande. Två år extra är onödigt, tycker jag.

Jag har frågat många gånger om varför är det blev så. Jag fick till svar: Det har alltid varit så och döva behöver extra stöd i svenska och övriga ämnen. Men jag tycker att det tillhör historien, från 1800-talet. Dövas situation ser annorlunda ut i dag.

Förr var det mycket ovanligt med dagis för döva barn, förskola samt teckenspråksutbildning för föräldrar. Dövas "sju vita år" brukar det kallas för, döva var "nollor" när de började skolan. Döva kunde inte sitt språk, varken teckenspråk eller svenska. Men i dag det vanligt att barnen redan har teckenspråk när de börjar skolan.

Jag ska förklara vad orala metoden betyder: På 1800-talet fick döva inte använda teckenspråk på lektionerna och om någon tecknade i klassrummet blev personen straffad. De fick stå i skamvrån, blev slagna på händerna av lärare med pekpinnen. Bestraffningen berodde på vilka lärare man hade. Så döva fick lära sig tala och avläsa på munnen , men vad Kiruna betydde visste man inte.

1981 var Sverige först i världen med att godkänna teckenspråk som ett språk. I dag finns det ett fåtal länder som godkänner teckenspråk, bland annat Sverige, Norge, Thailand, med flera länder.

Tyskland, Frankrike, Ryssland med flera är hårda med att använda den orala metoden. I USA är det blandat beroende på var man bor i delstaten. Så det är stora variationer på vilka länder som får teckenspråk eller inte.

De "sju vita åren" kanske gjorde att döva behövde ett extra år i skolan. I dag kan döva gå lika länge som hörande, tycker jag. I Norge är det lika långa utbildningar för döva och hörande (10-årig grundskola). Det är bra. Det ska inte vara annorlunda mellan olika folkgrupper.

Tänk om samerna skulle gå ett extra år för att dom är annorlunda. Det skulle vara hemskt och många skulle protestera mot den idén.

Sluta behandla oss döva som handikappade vilket vi inte är, vi har bara fel på vår hörsel. Vi är inte handikappade. Jag hoppas att ni på Ung Vänster, regeringen, Skolverket, vanligt folk, minoriteter, vem som helst, förstår oss och gör oss döva några tjänster. Lär er teckenspråk, förstå dövas språk och kultur och tyck aldrig synd om döva. Tack för mig.

Kenneth Sandberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons