Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underskatta inte kraften i den snabbt växande klimataktivismen

Annons

I en liberal opinionsartikel i ÖA Helg den 28 december 2018, antyds Fridays for Future* vara en ”klimatstrejk för ett fåtal” och att manifestationer skulle vara kontraproduktiva, endast utgöra en vänster- eller miljöaktivistgrej och inte vända sig till ett bredare lager av befolkningen.

Fridays for Future och andra klimatengagerade rörelser behövs även i Örnsköldsvik, menar insändarskribenterna. Bilden är från klimatmanifestationen på torget i Örnsköldsvik förra fredagen.

Enligt SOM-institutets aprilmätning 2018 har 46 procent av Sveriges invånare klimatoro – en oro kopplad till klimatförändringarna och hela 80 procent av kvinnorna mellan 18-29 år har klimatångest! En alarmerande siffra, men förståelig mot bakgrund av IPCCs senaste rapporter om svårigheten att nå 1,5 graders målet och att vi nu går mot tre graders temperaturhöjning. Forskare och psykologer världen över talar om en växande klimatdepression, klimatsorg och klimatresignation. Klimathotet berör ju alla människor - oavsett politisk läggning, trosuppfattning, eller var i världen man bor. Det är just där den enorma kraften i klimatrörelsen ligger. Den globala gräsrotsrörelsen för klimatet har växt enormt på bara några månader och inför klimatmötet i Polen i december genomfördes strejker i över hundra kommuner i Sverige och över 245 städer i världen! Manifestationer fungerar bra och är hoppingivande.

Läs också: [+] Rädda klimatet – manifestation i hela länet för att stoppa katastrofen: "Mänskligheten kan dö ut"

De som vaknat för klimatkatastrofen inser att det gått för långsamt att fasa ut fossilberoendet. På demokratisk väg och med allt fler inslag av civil olydnad, försöker många påverka politiker och medborgare att åstadkomma den förändring som borde ha inletts för länge sedan. Här är två exempel där klimataktivism har lett till förändring:

► Naturskyddsföreningen har överklagat mark- och miljödomstolens dom att tillåta utbyggnaden av raffinaderiet Preemraff i Lysekil, en anläggning som kan bli Sveriges största enskilda utsläppskälla av koldioxid och en klimatmässig katastrof.

► Miljökämpen/hemmafrun Monica Ohlström Nilssons drev tillsammans med andra aktivister en kamp mot BT Kemi i Teckomatorp som de slutligen vann och gifttunnorna grävdes upp. Marken väntas vara färdigsanerad först 2020.

Klimataktivism och gröna rörelser är helt fundamentala i det globala förändringsarbetet. Om klimatengagerade människor inte trycker på händer inget – det är historien beviset för. Det blir uppenbart för allt fler att krafterna som råder idag inte tar sitt ansvar. Faktum är att nyliberalismens övertro på att de fria marknadskrafterna ska fixa klimatet istället befäster det sjätte massutrotandet på jorden. Marknadskrafterna accelererar växthuseffekten och artdöden dag för dag, eftersom de aldrig någonsin värnar klimatet före vinstmaximering.  Som Göran Greider så träffsäkert skriver i sin årskrönika i Aftonbladet 1 jan 2019:

”De kommande åren kan bara aktivism förändra någonting. Och kom ihåg – aktivism är den egentliga apokalypsen: Det grekiska ordet betyder att ta bort det som döljer så att vi kan se och fatta.”

För att växa måste man först vara liten - så bildas rörelser. Vi gör och kommer att göra skillnad. Bakom varje manifesterande Ö-viksbo står hundratals sympatisörer som inte befinner sig på plats fysiskt. Därför behövs Fridays for Future och andra klimatengagerade rörelser även i Örnsköldsvik!

Ulrica Ödebygd 

Medlem i Fridays for Future Örnsköldsvik

Marie Buhr

Medlem i Vänsterpartiet 

*Fridays for Future startade när Malena Ernmans tonårsdotter Greta Thunberg under hösten 2018 ensam började klimatstrejka utanför Riksdagen.

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons