Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Under 2014 vill jag ha regeringsskifte och S-ledd majoritet i landstinget

/

Vi socialdemokrater i landstinget vill under 2014 och kommande år ändra inriktning på politiken. Vi vill på allvar säkra en jämlik vård. För att detta ska slå in så behövs en annan majoritet i landstinget.

Annons

2014 kommer på många sätt att bli ett viktigt år. Den 25 maj genomförs valet till Europaparlamentet. Jag vill se Europakartan ritas om från mörkblå till röd. EU behöver sätta människors intressen före marknadskrafterna. Den ekonomiska krisen har fördjupats och förvärrats av den borgerliga politiken i EU. Sparpaket före jobbskapande insatser är fel väg att gå.

I Västernorrland har vi stora utmaningar, inte minst den höga ungdomsarbetslösheten men även att vi blir färre invånare. Denna utveckling måste vända och det vill vi göra genom att använda de möjligheter vi har på det regionala utvecklingsområdet, för att förbättra för de som bor och arbetar här i företag och offentlig sektor. EU-stödet till Jämtland och Västernorrland, tre miljarder, ska användas klokt och framtidsinriktat.

Den 14 september 2014 är det val till kommun, landsting och riksdag. Begreppet ödesval har sällan passat så bra som just denna gång. Snart åtta år med borgerlig regering har förändrat Sverige i grunden. Skillnaderna i samhället har ökat kraftigt. Mellan storstäder och landsbygdskommuner. Mellan de som har arbete och de som av någon anledning saknar ett jobb. Mellan friska människor och dem som behöver vård. Ohälsoklyftorna måste minska! Moderaternas skattesänkningar i 100-miljardersklassen har inneburit något mer pengar i plånböckerna hos dem som arbetar, men de har bekostats av sjuka, arbetslösa och pensionärer.

Som alltid är det dessutom kvinnorna som först drabbas av orättvisor. Det har också medfört att vårdens resurser inte täcker de behov som finns. I Västernorrland ser vi stora bekymmer med överbeläggningar, vårdskador och arbetsmiljöproblem. Under 2013 utdömdes vid ett tillfälle ett vite på en miljon kronor för bristande arbetsmiljö på Sundsvalls sjukhus. Den miljonen hade istället kunnat användas för att förbättra arbetsmiljön.

Vi socialdemokrater i landstinget vill under 2014 och kommande år ändra inriktning på politiken. Vi vill på allvar säkra en jämlik vård. Vi vill också förstärka arbetet för en bättre arbetsmiljö, vi vill bland annat att bemanning och vårdplatser ska överensstämma. Vi socialdemokrater vill se en nollvision mot vårdskador, ett stort och onödigt lidande för patienterna och ett ekonomiskt slöseri. Vi socialdemokrater vill också sätta stopp för privatiseringskaoset, inga vinster ska skickas till skatteparadis. Vi vill se långsiktighet och kvalitet, före vinstintresse och kortsiktighet. Vi har beslutat att säga nej till riskkapitalägda vårdföretag.

I riksdagen har vi socialdemokrater även föreslagit två miljarder mer till landstingen under 2014, än vad den borgerliga regeringen gjort. Dessa pengar ska öronmärkas för anställning och utbildning av vårdpersonal.

För att allt detta ska slå in så behövs en ny inriktning av politiken, i riksdag och regering men det behövs också en annan majoritet i landstinget. Sverige och Västernorrland kan så mycket bättre!

Elisabet Strömqvist (S)

Oppositionsråd i Landstinget Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons